Annons

Annons

Annons

Annons

Skutskärsbor rasar – startar protestgruppen ”Rör inte vårt Skitskur” för att rädda kvar massabrukets stank

Just nu testkörs en ny anläggning med en kostnad på 150 miljoner som kommer att minska stanken från Skutskärs bruk.

Det har upprört Skutskärsbor som nu kraftsamlar för att stoppa projektet.

Bild: Christoffer Urborn

Annons

OBS: Detta är Arbetarbladets aprilskämt 2018 – läs om reaktionerna här

Alla som passerat Skutskär i tåg eller bil har känt lukten som jämförts med både bränt kattpiss och fis. Lukten kommer av de svavelhaltiga gaserna i utsläppen från fabriken. Efter att nya strängare EU-regler trätt i kraft mot svavelhaltiga gaser som är försurande för sjöar och skogar har Skutskärs bruk investerat i en ny anläggning som ska minska utsläppen. En av följdeffekterna blir att lukten minskar.

TV-klippet: Hör Bengt Söderhäll vurma för Skutskärslukten och berätta om parfymen han planerar att lansera:

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Alla är överens – det är ingen angenäm historia. Men många Skutskärsbor är ”immuna” mot stanken och märker den knappt. Vissa – har det nu visat sig – menar till och med att en bit av Skutskärssjälen dör när stanken försvinner och är beredda att ta kampen för att lukten ska få vara kvar.

Nu har några Skutskärsbor startat protestgruppen ”Rör inte vårt Skitskur” och de hoppas att fler ska haka på. Arbetarbladet var med när gruppen samlades utanför Skutskärs bruk för att protestera – på plakaten stod det slagord som "Bevara stanken – det är tanken!" och "Stoppa tvärt – Skutskär ska lukta fjärt!".

Ledare är författaren och läraren samt Skutskärsprofilen Bengt Söderhäll.

– Här har vi alltid sagt att det ”luktar pengar” – men att spendera 150 miljoner på den här anläggningen luktar inget annat än slöseri av just den varan, säger Bengt Söderhäll.

Arbetarbladet var med när gruppen "Rör inte vårt Skitskur" samlades utanför Skutskärs bruk för att protestera mot att den karaktäristiska lukten nu kommer minska.

Bild: Christoffer Urborn

Allt dåligt är inte av ondo menar gruppen som har ståndpunkten att stanken för mycket gott med sig till samhället, enligt den bevingade devisen att ”All reklam är bra reklam”.

– Vad ska folk som besöker eller åker igenom Skutskär prata om när lukten försvinner? Som det är idag har i alla fall vårt lilla samhälle något som folk lägger på minnet. Det är massans stank som särskiljer oss från massan, säger Bengt Söderhäll.

Annons

Annons

Skutskärsprofilen Bengt Söderhäll är protestgruppens ledare, han har en glasburk sparad med doft från en av de dagar då han upplevde den som starkast.

Bild: Christoffer Urborn

Skutskärs bandydamers framgång med SM-guldet gav ringar på vattnet utanför kommungränsen och understryker bara vikten av att värna om de möjligheter till marknadsföring som finns, menar protestgruppens medlemmar.

– Tidigare i år när det stank ända till Uppsala var det första gången någon utanför kommungränsen hörde om vår ort på länge, vi kan inte förlora den här marknadsföringen, säger Bengt Söderhäll.

– Det blev rubriker i alla stora tidningar och inslag i tv, det var som när bocken brinner i Gävle. Sånt ska verkligen inte underskattas.

LÄS MER:

Aprilskämtet roade – delade meningar om stanken hos Skutskärsborna: "Ibland luktar det svarta vinbär"

Nu ska odören i Skutskär minska – så säger doftforskaren: "Det signalerar någon slags fara"

Söndag 3 april 1983 klockan 09.27 var det nordostanvind och lågtryck – och brukets lukt var "starkast på åratal". I alla fall om en ska tro Bengt Söderhäll som har planer på att lansera en parfym baserad på Skutskärslukten.

Bild: Christoffer Urborn

"Bandy och bruksfis – Norra Upplands stolthet", "Här har det alltid luktat pengar – nu kostar det bara" och "Stoppa tvärt – Skutskär ska lukta fjärt!. Ord och inga visor från protestgruppen.

Bild: Christoffer Urborn

Till toppen av sidan