Annons

Annons

Annons

112-åriga Rut på scenen i Hofors

Skogsägaren Rut har gott och väl passerat 100 års-strecket men vägrar dö. Hon vägrar lämna sin älskade skog. Det är avstampet för handlingen i "Slutet enligt Rut", en svart komedi som lördag 7 april ges för Hoforspubliken.

Text

– Pjäsen visar på olika sätt hur vi som människor förhåller oss till naturen. Jag är nyfiken på att utforska den del av naturen som vi inte riktigt förstår och begriper, säger författaren Jesper Weithz.

"Slutet enligt Rut" är en Riksteatern-produktion som turnerar under våren. Främst till mindre orter. I Gävleborg har Edsbyn, Bollnäs, Ljusdal och Hudiksvall förutom Hofors bokat föreställningen. Kanske av ett större intresse för frågan som Riksteatern ställer: Är det möjligt att bygga ett samhälle som är i samklang med naturen?

"Slutet enligt Rut" ingår i en scenkonstsatsning fokuserad på miljö.

Catherine Parment i "Slutet enligt Rut". Bild: Märta Thisner

Annons

Huvudrollen som pjäsens 112-åriga Rut görs av inte riktigt så gamla Catherina Parment. Ruts barnbarn (spelade av Cecilia Nilsson och Per Burell) väntar ivrigt på att få ärva tants värdefulla skogsmark. Den har stått orörd i evigheter, hon älskar naturen, hon vill att träden ska få växa fritt. Men skogsbruket då – och de människor som lever av skogsbruket?

Annons

Ena barnbarnet vill avverka direkt och casha in, det andra har en dröm om ekologiskt skogsbruk.

Familjekonflikten trappas upp i en enligt Riksteatern både sorglig och komisk berättelse. Den handlar "om att möta sin familj igen som vuxen, om livslögner, sanningar och svek", säger regissören Nora Nilsson i ett pressmeddelande. "Men det är också en historia om skogen och vad som händer med oss människor när vi förlorar kontakten med våra rötter", fortsätter hon.

Cecilia Nilsson och Per Burell i "Slutet enligt Rut". Bild: Märta Thisner

"Skrapar man på ytan så representerar de här personerna i någon mån tre olika förhållningssätt till naturen", säger Jesper Weithz i en intervju med klimatmagasinet Effekt.

Han menar att det är en pjäs inte i första hand om skogspolitik utan om hur vi lever med oss själva när vi ser all förstöring runt omkring. "Slutet enligt Rut" ska inte uppfattas som något debattinlägg, betonar Weithz:

"Ofta blir det fel när man pratar om kulturens möjlighet att skapa förändring. För då måste kulturen förstås utifrån sin effektivitet. Men hela poängen med kultur, i alla fall enligt mig, är att den inte ska vara effektiv. Kultur ska ju handla om att erbjuda tröst, spegling eller fördjupade tankar, sådant du inte kan mäta."

"Slutet enligt Rut" ges i lördag 7 april i Hofors Folkets Hus-teater.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan