Annons

Annons

Annons

Gästrikehyllning till troget slöjdarpar

Glada och överraskade stipendiater: Barbro och Göran Andersson, Storvik. Foto: Hans Wahlbom.

Annons

Hon är specialist på vävtekniken slarvtjäll, han är specialist på knutkorgar. Nu belönas paret Barbro och Göran Andersson för sitt mångåriga slöjdande och sitt engagemang för slöjden. De får Gästriklands kulturhistoriska förenings stipendium i år.

"Paret är ett engagerat, drivande och samspelt team som belönades för sitt mångåriga arbete med att lära ut och dokumentera gästrikeslöjd i textil och trä och för sitt breda föreningsengagemang i hembygds- och hemslöjdsrörelsen, inklusive Stiftelsen Gamla stenhuset i Gästrike-Hammarby", skriver Gästriklands kulturhistoriska förening.

Både stipendiaterna har varit lärare vid Västerbergs folkhögskola i Storvik på hantverkslinjen. Göran Andersson undervisade i träslöjd och smide, en kurs han startade 1991, och Barbro Andersson i konsthantverk och textil.

Annons

Annons

Stipendiaterna är engagerade i Ovansjö hembygdsförening och även i Stiftelsen Gamla stenhusets verksamhet och dess föreläsningsserie under sommaren. Årets åtta program – med rubriken ”Otäckheter, fåfänga och bortglömda berättelser” – börjar onsdagen den 27 juni.

Barbro och Göran Andersson har tidigare bland annat hedrats med Landstinget Gävleborgs kulturpris 2012.

Stipendiet delades ut vid Gästriklands kulturhistoriska förenings årsmöte i Gästrike-Hammarby 21 april. Det är på 5 000 kronor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan