Annons

Annons

Annons

Gävle

Gävlekvinnas spädbarn dog en månad efter födsel – Akademiska sjukhuset kritiseras för brister vid förlossning

En kvinna från Gävle förlorade sitt spädbarn en månad efter födseln. Nu kritiseras Akademiska sjukhuset för att inte ha gjort fler undersökningar efter att det upptäcktes blod i fostervattnet.

Text

Det var under sommaren 2016 som en gravid kvinna kom till Gävle sjukhus med anledning av att hon hade fått prematura sammandragningar.

I samband med undersökningar visade det sig att fostret hade skador på tolvfingertarmen och det togs även fostervattensprov då barnet kunde ha en kromosomavvikelse.

Några dagar senare förlöstes barnet som dock var mycket medtagen och i behov av en blodtransfusion men knappt en månad senare avled spädbarnet.

Annons

Annons

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, då anmälaren menar att den traumatiska förlossningen bidrog till att barnet inte överlevde.

Samtidigt menar anmälaren att sjukhuset i stället borde genomfört ett kejsarsnitt när det visade sig finnas blod i fostervattnet.

IVO har granskat fallet och kritiserar nu Akademiska sjukhuset på två punkter. De anser att ytterligare tester borde ha gjorts för att avgöra om blodet i fostervattnet kom från modern eller fostret. I övrigt menar de också att det är en brist att inget skalpvensprov togs för att lättare kunna avgöra hur förlossningen skulle fortlöpa.

Genrebild: Foto: Christine Olsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan