Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Vattenbrist i Sandviken och Gävle – boende måste spara

Värmeböljan ställer till problem med vattenförsörjningen i Gävle, Sandviken, Valbo och Forsbacka. Nu vädjar Gästrike vatten och Sandviken Energi till alla som bor i områdena att undvika onödig vattenanvändning.

Annons

Det går åt ovanligt mycket vatten i Gästrikland på grund av det varma vädret. Därför går de kommunala bolagen nu ut med en varning om ett akut läge för vattenförsörjningen.

Vattnet som produceras av Sandviken Energi är inte tillräckligt för att möta behovet.

Sandviken energi skriver i ett pressmeddelande att kunderna måste vara aktsamma i hur de använder vattnet. De tar upp att många väljer att fylla sina pooler och vattna i trädgården, vilket gjort att det kommunala dricksvattnet går åt alldeles för snabbt.

Annons

Annons

– Vi vill säkerställa att vattnet räcker till för dryck, matlagning och hygien, så vår vädjan är att alla använder det kommunala dricksvattnet förnuftigt och exempelvis inte använder det för att vattna i trädgården eller fylla upp pooler, säger Ida Lindahl, kommunikations- och marknadschef på Sandviken Energi.

Samma restriktioner har Gästrike Vatten gått ut med – och vädjar till alla Gävlebor att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig.

"Det finns en stor risk att vissa områden kan bli utan vatten helt i sina ledningar under de timmar som vattenförbrukningen är som störst."

Om trycket försvinner i ledningarna kan det medföra att bakterier kan komma in i ledningsnätet och då tvingas man koka vattnet innan man kan dricka det.

Även företagare bör tänka efter skriver de i pressmeddelandet:

"Sandviken Energi vill särskilt rikta en information till entreprenörer för att uppmärksamma dessa på att det endast är tillåtet att ta vatten från det kommunala ledningsnätet med särskilt tillstånd, abonnemang och utrustning från Sandviken Energi".

Så sparar du vatten:

► Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.

► Undvik att vattna i trädgården, speciellt gräsmattan.

► Duscha istället för att bada och ta en snabbdusch istället för en lång.

Annons

► Stäng av kranen när du borstar tänderna.

► Tvätta bilen i en biltvätt, gärna en som återanvänder tvättvattnet.

► Fyll bara poolen en gång, håller du vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor kan du bada i samma vatten länge.


Källa: Sandviken Energi

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy