Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg: SVT skall inte legitimera nazisternas lögner

Mördade nazisterna verkligen runt 6 miljoner judar under andra världskriget? Den frågan ställer sig SVT indirekt i Faktakollen i en tid då förintelseförnekarna åter andas morgonluft. Mer konkret faktagranskas påståendet från en ledande svensk nazist om att Zyklon B inte användes i koncentrationslägren.

Det är här vi är nu. Det är valår. SVT faktagranskar om förintelsen verkligen ägt rum.

SVT har faktagranskat förintelseförnekarnas lögner. Det är dock tyvärr att skänka dem legitimitet. Foto: AP Photo/Stanislaw Mucha

Vilken idiot som helst kan påstå vad som helst. Så har det alltid varit och kommer tyvärr alltid förbli. Men förintelseförnekarna är inte vilka idioter som helst. De är nazister och andra antisemiter som i politiskt syfte förnekar att mänsklighetens största folkmord ägt rum. Det sker för att tvätta ren nazismens historia och sprida hat mot judar och är inte något som skall "faktakollas". Förintelseförnekandet ska analyseras, kritiseras och granskas journalistiskt, Europas fruktansvärda historia återberättas och dagens nazistiska rörelser, som Nordiska motståndsrörelsen, rapporteras om.

Annons

Annons

Men förintelsen ska inte "faktakollas".

SVT har genom Faktakollen indirekt legitimerat förintelseförnekarnas påståenden. Att faktakontrollera något är trots allt att kontrollera om det som påstås stämmer eller inte, vilket i sig innebär ett ifrågasättande och besked om att ett påstående faktiskt skulle kunna stämma.

SVT beskriver vidare Faktakollen så här:

"SVT:s Faktakollen faktagranskar påståenden från makthavare. Det du vill ha utrett men inte har tid att kolla."

Förintelsen är dock utredd sedan länge. Att SVT väljer att faktakontrollera påståenden från aktiva nazister och förintelseförnekare ger både påståenden och nazister en legitimitet de inte ska ha. Särskilt när frågan som ställs kring förintelseförnekandet är "Stämmer det?" och sammanhanget frågan placeras in i är faktakontroll av uttalanden från "makthavare", vilket innebär att SVT alltså tillskriver en svensk nazist rollen som makthavare, vilket ytterligare förstärks när denne dessutom placeras in i en kontext där övriga vars uttalanden faktakollas är vår utrikesminister, Moderaternas partiledare och andra etablerade, demokratiska röster.

Det är också därför detta är det totala journalistiska haveriet. Men så är journalistiken också ifrågasatt, vilket Faktakollen i sig är ett utfall av. Ambitionen är i grunden god, att försöka utröna fakta kring politikernas påståenden och allmänbilda. Men den vittnar också om en osund och orealistisk syn på journalistiken som sanningsbärare och kan också ses som ett försöka att tillskriva journalistiken en roll den varken kan eller ska ha.

Annons

En ganska osmickrande människosyn avslöjas även av SVTs ansvariga för Faktakollen i ett svar i DN till skribenten Kristina Lindquist som även hon kritiserat Faktakollen:

Annons

"Kristina Lindquist och andra kulturskribenter behöver givetvis inte övertygas om Förintelsens existens eller om hur många som verkligen mördades. De har förhoppningsvis både utbildning och bakgrund som gör att de inte tvekar om att jorden är rund."

De fortsätter:

"Vi skriver våra Faktakollar för en bred publik där många kämpar med att navigera mellan vad som är sant och falskt i den flod av information som strömmar mot dem från extremhögern, från vaccin- och klimatförnekare.

Budskapet blir därmed att Faktakollen riktar sig till de som varken har utbildning eller bakgrund för att klara av att avgöra om förintelsens verkligen ägt rum eller om jorden är rund eller platt. Lyckligtvis behöver ingen svensk ha gått mer än i grundskola för att ha tillgodogjort sig den information som krävs för att kunna avgöra hur det ligger till. Förintelseförnekandet och huruvida man är beredd att ta till sig detta eller inte handlar vidare inte om längd på utbildning och bakgrund. Det handlar om ideologi och huruvida man är öppen för nazistiska budskap. Däremot är det attityder och människosynen som den SVTs Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Fredrik Laurin, redaktör SVT:s Faktakollen uttrycker där på DNs kultursidor som skapar journalistförakt.

När det talas om fake news och journalister som ljuger är det lätt att förfalla i att tro att faktakontrollerande, istället för journalistik, ska rädda journalistiken. Trots att faktakontroll bara är en beståndsdel av vad som är journalistik.

Svensk journalistik skulle dock må bättre av en mer ödmjuk självbild än av Faktakollen.

För när det redan utredda framställs som något nödvändigt att reda ut bidrar SVT till att så ett frö av tvivel extremister som Nordiska motståndsrörelsen kan använda.

Det var inte syftet.

Men det är resultatet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan