Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle Pride 2018

Vi är stolta över att vara en av Gävle Prides huvudsponsorer

Annons

Arbetarbladet är 2018 en av Gävle Prides främsta samarbetspartners.

Det är något som känns väldigt bra att berätta.

Det finns nämligen tillfällen då journalistiken som vi är proffs på att bemästra inte räcker till, utan också behöver övergå i ställningstagande.

Gävle Pride är ett sådant tillfälle. Pride är en festival, men det är också folkbildning och aktivism. Ett tillfälle när friheten att vara vem man vill oavsett kön och sexuell läggning behöver förklaras och försvaras.

Häromveckan träffade jag en gammal kompis. En av de som jag växte upp i samma kvarter som. Vi spelade teater ihop, vi slogs, vi hängde och vi blev tonåringar och slutade där någon gång att umgås regelbundet. Men vi har lyckats hitta ett tillfälle då vi ett större gäng från samma kvarter årligen träffas för att prata, äta, dricka, spela kubb, fotboll, quizza och sånt som de flesta gör när de hänger med gamla vänner. Män förstås, uteslutande män. För trots att det såklart fanns tjejer i samma bostadsområde så har dörren aldrig stått helt öppen för dem. Det var i grabbgäng vi hängde som små, och det är i gubbgäng vi hänger som stora.

Annons

Annons

Till nu.

En i gänget har nämligen blivit kvinna.

Jag vet inte om det var så överallt, antagligen var det så, men i Bollnäs där jag växte upp på 80-talet och 90-talet var homofobin utbredd. Bög var ett skällsord och klädde du dig som man i något som på minsta sätt kunde uppfattas som kvinnokläder riskerade du rejält med stryk.

Läs även: Pride-Guide: 9 programpunkter du inte får missa – vi hjälper dig planera din pridevecka

Jag lyssnade på musikern Ulf Stureson i Stora gasklockan i vintras. Jag minns inte exakt hur han berättade, och med reservation för att jag kan minnas det här fel, så berättade han om en gång då hans syster klädde honom i kvinnokläder och tog med honom ut i hälsingenatten en helg i Alfta. Han blev bokstavligen jagad därifrån. Oavsett om jag minns det rätt eller ej, så var det knappast ett osannolikt scenario.

Min gamla kompis säger nu att hon alltid vetat att hon är kvinna. Jag kan inte klandra att det tagit lång tid att prata öppet om det. Inte med de riskerna som det helt faktiskt innebar – både fysiskt och socialt.

Men sommaren 2018 var det i vårt gäng inget fel med det. Bemötandet i gänget kändes hoppfull i all sin självklarhet. Det var vår kompis vi hängde med, en människa och inte ett kön. Tveklöst har min kompis fått utstå en massa skit den senaste tiden, inte minst i sociala medier. Men om värderingarna i vårt gäng speglar utvecklingen de senaste 20-30 åren så har den varit positiv. Det är en uppmuntrande tanke. Men också en påminnelse om att inget ska tas för givet.

De närmaste dagarna kommer vi på Arbetarbladet att berätta om Gävle Pride, om frågorna som behöver lyftas, om festen och allt som omgärdar Pridefestivalen. Både det roliga och det angelägna. Vi gör det på det sätt som vi behärskar bäst – genom journalistik. Men vi gör det också som en av Gävle Prides huvudsponsorer. Ett ställningstagande som vi tycker är viktigt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy