Annons

Annons

Annons

Äntligen en partiledare som förstått energibehovet i Sverige – Busch Thor vill behålla kärnkraften

KD:s Ebba Busch Thor vill behålla Kärnkraftverken i Sverige. Det är den säkraste energikällan för framtiden. Det är även den mest miljövänliga. Vi slipper skövlingen av skog för utplaceringar av vindkraften. Vi slipper avspärrningarna, som är ett hot mot friluftslivet.

"Med kärnkraft i Sverige behöver vi heller inte tänka på utbyggnad av våra älvar. För den som gillar vindkraft. Åk till Portugal och titta på hur hela landskapsbilden är totalförstörd av vindkraftverk. Det är bedrövligt.", skriver signaturen "Äntligen". Foto: Adam Ihse/TT

Det behövs cirka 8 000 vindkraftverk för att ersätta en kärnkraftsreaktor. Det betyder 24 000 vindkraftverk för att ersätta Forsmark. Skulle vi använda enbart vindkraftverk för att klara Sveriges energibehov, så skulle hela Sveriges yta från Skåne till norr om Stockholm upptas av vindkraftverk. Och då skulle naturligtvis ingen kunna bo där. Detta har naturligtvis vindkraftivrarna inte tänkt på. Vindkraftverken fungerar heller inte när det är stark vind och storm och ännu mindre när de inte alls blåser. Under 100 dagar är ett vindkraftverk i drift i Sverige, enligt de som kan. Ett kärnkraftverk går 365 dagar, dygnet runt. En säkerhet för hushåll, företag och industrier. Inte minst tågtrafiken.

Annons

Annons

Om vi tar bort Kärnkraften från Sverige blir vi tvungna att köpa elkraft från utlandet. Kanske kolkraft från Danmark och Tyskland.

Om vi tar bort Kärnkraften från Sverige blir vi tvungna att köpa elkraft från utlandet. Kanske kolkraft från Danmark och Tyskland. Eller kärnkraft från Finlands två nya, moderna kärnkraftverk. Sverige skall vara självförsörjande på elkraft och därför skall vi hålla igång de kärnkraftverk vi redan har och dessutom bygga ett eller två nya.

Kärnkraftverk tar upp liten yta jämfört med vindkraft. De nya Franska kärnkraftverken, som byggs i Finland är oerhört säkra och effektiva. Kärnbränslet i ett gammalt kärnkraftverk har en halveringstid på cirka 1000 år. I Finlands nya har de en halveringstid på 100 år. En gammal reaktor utnyttjar bara bränslet till 30 procent. Finlands nya utnyttjar bränslet till 90 procent. Ett vindkraftverk har en levnadstid på cirka 20 år och det går inte att återanvända varken motor, vingar eller pelare, så vem skall montera ner dessa monster. Och ta bort betongklumpen från skogen. Finns pengar avsatta till detta. Eller skall de få stå kvar där i skogen och rosta sönder. Med kärnkraft i Sverige behöver vi heller inte tänka på utbyggnad av våra älvar. För den som gillar vindkraft. Åk till Portugal och titta på hur hela landskapsbilden är totalförstörd av vindkraftverk. Det är bedrövligt.

Annons

Jag byter nu parti från Moderaterna till KD. Heja Ebba Busch Thor.

 

Äntligen

Annons

 LÄS fler insändare här:

Svar om systembolaget i Nian: Längre köer och man får leta efter personalen

Svar om tiggeri: Vi kanske ska sätta stopp för godkända insamlingar också – Vad tycker du ” Ove ” ?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan