Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommunal om vårdsituationen: "Behövs en ändrad syn på kompetenser"

Någon har sagt att om du ber flera personer beskriva en elefant, så får du lika många svar som antalet personer du frågat. Men beskrivningen är likväl en beskrivning av en elefant, men från lite olika perspektiv, skriver Barbro Andersson.

"Det har varit brist på flera kompetenser, och varit svårt från tid till annan att få det att gå ihop. Men det som har hänt är att antalet anställda undersköterskorna blivit fler, fått fler arbetsuppgifter delegerade, och därigenom fått en utveckling i yrket. Det har bidragit till stabilitet och gett kontinuitet, för patienter och arbetsgrupp.", skriver debattören. Foto: Heiko Junge TT/Privat

Annons

Så är det med det mesta i livet och samhället, du beskriver det du ser, hör och uppfattar, och du drar dina slutsatser utifrån detta. Att vara källkritisk har blivit allt viktigare, kan jag lita på det här?

Så ock med hälso- och primärvården. Du hör, ser och sammanfattar det du får till dig, från media, bekanta och egna upplevelser.

29 augusti var det en debatt om vårdvalet, i Hofors, med deltagande av politiker från olika partier. Hälsocentralen i Hofors står idag utanför vårdvalet i länet. Att hälsocentralen står utanför vårdvalet beror på stora svårigheter att bemanna den med rätt kompetens, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare etcetera.

Det har varit brist på flera kompetenser, och varit svårt från tid till annan att få det att gå ihop. Men det som har hänt är att antalet anställda undersköterskorna blivit fler, fått fler arbetsuppgifter delegerade, och därigenom fått en utveckling i yrket. Det har bidragit till stabilitet och gett kontinuitet, för patienter och arbetsgrupp.

Annons

Annons

Kommunals syn på detta är att det behövs en ändrad syn på kompetenser, att proffsen på patientnära arbetsuppgifter ska få göra detta. Då frigörs tid för andra kompetenser att göra det de är proffs på till exempel vårdplanering, diagnoser och handläggning.

Man kan också fråga sig om det blivit sämre eller bättre under den här tiden, att stå utanför vårdvalet? För personal och patienter?

Välfärd är trygghet. Trygghet för hjälpmottagaren, personalen och samhället i stort. En trygg välfärd ger alla en känsla av stabilitet och att välfärden är något att räkna med. Vårt fina svenska samhällsbygge är en viktig stöttepelare för vår gemensamma välmående.

Man kan också fråga sig om det blivit sämre eller bättre under den här tiden, att stå utanför vårdvalet? För personal och patienter?

Vi vill alla ha en välfärd i världsklass och då krävs trygga anställningar och anständiga anställningsvillkor med goda förutsättningar att vara tillgänglig och tillmötesgående i alla hjälpsituationer.

Det behövs kraftiga satsningar, för att öka attraktiviteten, yrkesstoltheten och arbetsvillkoren. Det kommer att behöva anställas hundratusentals nya medarbetare i landets välfärdstjänster inom de närmaste åren. De ska introduceras, vara värdegrundsbärare och vilja stanna kvar inom hälso-och sjukvården.

Annons

Det är hög tid att politiker i kommuner och regioner höjer ambitionsnivån för offentlig upphandling och sätter fokus på arbetstagarnas villkor och på kvalitén i välfärden.

Då först kommer de anställda stanna kvar, då först kommer hjälptagare uppleva hög kvalite i omsorgen och bemötandet och då först kommer vi att få en välfärd i världsklass.

Annons

Så ge oss fler arbetskollegor, mer påverkansmöjligheter, mer delaktighet och mer i plånboken.

 

Barbro Andersson

Kommunal Mitt

Avdelningsordförande

LÄS fler debattartiklar här:

Miljöpartiet: Självklart ska inte Sjömanskyrkan säljas!

Replik om höga arvoden (V): "Visar som väntat att SD och Vänsterpartiet Gävle har helt olika syn"

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy