Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nej, Joakim Lamotte, vi kommer inte att publicera någon ursäkt

Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare Arbetarbladet

Annons

I torsdags publicerade Arbetarbladet den här krönikan av vår reporter och krönikör Fredrik Selgeryd.

En krönika som fått Joakim Lamotte själv att vända sig till sin läsekrets på Facebook och ondgöra sig över journalistik på höga hästar, med folkförakt och ett presstöd som vi inte gör något vettigt för. Han vill att vi ber om ursäkt.

Det började med att Joakim Lamotte tidigare i veckan meddelade sin snara ankomst till Sätra. Det fanns enligt honom de som hört av sig och bett honom anlända för att visa vad det är som ”håller på att hända” i Sätra.

Annons

Eftersom att jag misstänker att en hel del personer utanför Gävle kommer att läsa det här kan det vara på plats att berätta att Sätra är en av Gävles största stadsdelar.

Annons

Det och väldigt mycket mer vet vi på Arbetarbladet och övriga lokalmedier om Sätra eftersom att vi är i Gävle med våra journalister året runt, i bättre tider som i sämre tider, innan valet och när valet är över.

I tisdags arrangerade vi på Arbetarbladet tillsammans med Gefle Dagblad en stor livesänd debatt inför mer än hundra personer i Stora Sätraskolans aula, där alla lokala fullmäktigepartier fanns representerade. Det var vi som ställde de kritiska frågorna om tryggheten i Sätra. Vi har återkommande rapporterat när det är stökigt i Sätra, pratat med Sätrabor och handlare – och vi har rapporterat om när 15-åriga tjejer blir utsatta för rasistiska påhopp av vuxna män. Vi har i flera artiklar senaste tiden berättat om ett segregerat Gävle. Sätra är definitivt inget undantag.

Vi gör det med pressetiken i ryggraden och med en ansvarig utgivare som går att ställa till svars för det som vi publicerar.

När Joakim Lamotte åker till Sätra är det vår oberoende journalistik han använder för att få kunskap om sin destination. Det här publicerade Lamotte på Facebook i måndags, två dagar innan sin ankomst till Sätra.

Så för att vara några som inte är ”ute i verkligheten” och inte gör ”vårt förbannade jobb” så gjorde vi ett tillräckligt bra jobb för att Joakim Lamotte alls skulle kunna göra sitt. När Lamotte undrar vad vi gör för presstödet – då är svaret att vi gör hans research.

Annons

Annons

Självklart ska vi på Arbetarbladet tåla att ifrågasättas när det gäller vilken journalistik vi gör för våra intäkter, oavsett om de kommer från våra betalande läsare eller från annat håll. Det kravet kan man ställa på oss. Men även Joakim Lamotte med tusentals tittare måste tåla att det han gör i Gävle inte passerar utan att synas eller granskas.

Lamotte sätter Sätra i fokus ett tag, på ett lättillgängligt sätt med enkla arbetsmetoder. Bara att den här krönikan skrivs är ett bevis för genomslaget.

När Joakim Lamotte sen efter några få timmars högljudd uppmärksamhet en onsdagskväll i september 2018 lämnar Sätra och Gävle – då är det människorna i Sätra med sina upplevelser, sin frustration, sin kärlek till sin älskade stadsdel som är kvar.

Och vi lokalmedier som fortsätter rapportera om den.

/Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetarbladet

Artiklar från Sätra:

Misshandelsbrott har tredubblats i Sätra – på ett år: "Fåtal individer som eggar varandra"

Christian lägger ned gruppen "Ett tryggt Sätra" – blev för tufft: "Har fått en del törnar"

Annons

Ska ha hotat att skjuta ihjäl personal på Ica Kvantum – fortsatte i polisbilen: "Ni vet vad som hände i Västerås"

Willys sönderslaget genom stenkastning – även villor attackerade: "Är skittråkigt"

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy