Annons

Annons

Annons

Min valanalys: Åleskogsaffären bakom kommunala M-raset

Text

M har i kommunvalet gjort fiasko och drabbats svårt av väljarnas missnöje. Det är sannolikt att partiets vanskötsel av Åleskogaffären förklarar förtroenderaset i kommunen. Det skiljer en anmärkningsvärd del mellan hur Gävlebor placerade sina röster på M mellan riksdag, region och kommun.

I valet till riksdagen förlorade M cirka 3 procent av Gävlebornas röster jämfört med 2014. I valet till regionen förlorade M cirka 5 procent. Men i valet till kommunfullmäktige hela 6,2 procent!

Annons

Annons

Under mer än ett år har nya omständigheter följt i Åleskogaffärens spår. Först upphävde svensk domstol beslutet att tillsätta biträdande kommunchefen, sen gav kommunrevisionen allvarlig kritik mot hanteringen, dessutom har en polisanmälan gjorts mot en av de inblandade och så kom revisionen nyss med ännu en kritisk rapport.

"Hur gick det till när M föll ihop 2018 och Alliansen med dem i Gävle kommun? Svaret är: Åleskogaffären. För denna bär M-ledningen i kommunen allt ansvar.", skriver signaturen "Vuxen valanalys" Foto: arkiv. Bilden är ett montage

Gräsrötterna i M har säkert gjort sitt bästa i valrörelsen - stått i valstugan, slitigt med dörrknackningar och fixat debatt mot sossarna. Men deras kämpamod räckte inte, när dubbelt så många Gävlebor vände sig från M i kommunvalet jämfört med riksdagsvalet.

Dessutom har Alliansen i kommunen dragits med i M-raset. Nu är Alliansen ännu svagare än innan valet! Åleskogaffären har 1) sänkt M i kommunen och 2) tagit udden av de andra allianspartiernas enskilda valframgångar.

Hur gick det till när M föll ihop 2018 och Alliansen med dem i Gävle kommun? Svaret är: Åleskogaffären. För denna bär M-ledningen i kommunen allt ansvar.

 

Vuxen valanalys

LÄS fler insändare här:

  Lyssna nu pojkar, killar och män – Vi vill inte bli tafsade på

Annons

► Nu är det sluthandlat på Ikea också – vill kunna använda kontanter

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan