Annons

Annons

Annons

Replik på ledare: Stenvard (M): "Överenskommelser över blockgränser kommer behöva äga rum"

Text: 

Jenny Wennbergs ledare 13 september: Är Gävlemoderaterna inte räknekunniga?

Till att börja med måste vi prata om den korrekta mandatfördelningen, vilken är 24 (Alliansen), 24 (S+MP), 11 (SD), 6 (V). Efter att Socialdemokraterna sparkade ut vänstern kan de inte påstås ingå i det rödgröna samarbetet idag, hur detta kommer att utveckla sig återstår att se. Som fallet är idag så består dock det rödgröna samarbetet av MP och S. Vilka enligt mandatfördelningen är lika stora som Alliansen. Därav är det inte alls självklart att de ska styra.

I vårens budgetsamarbete fanns inte heller något samarbete mellan S och MP, men hur deras relation ser ut får de helst tala om själva. Alliansen å sin sida lade en gemensam budget och har ett bra och starkt samarbete.

Annons

Annons

"Jag är den första att erkänna att det inte är enkelt att styra i minoritet, dock har vi bevisat att det inte är omöjligt utan snarare helt genomförbart. Vi har Gävlebornas bästa för ögonen och har uträttat mycket under vår tid i ledningen. ", skriver Patrik Stenvard. Foto: Björn Hanérus/arkiv

Samtal och överenskommelser över blockgränser kommer behöva äga rum, vilket det även har gjort under tiden vi styrt Gävle. Det om något är demokrati.

Att ständigt bli hoptussad med Sverigedemokraterna är åtminstone någonting jag börjar tröttna på. Vi moderater i Gävle likt på riksnivå har varit tydliga med att inget samarbete eller förhandlande kommer äga rum. Däremot pratar vi även med dem, de är lika mycket demokratiskt valda som Vänsterpartiet. Det är god tid att SD tar av sig offerkoftan och slutar påstå att ingen pratar med dem, för det stämmer nämligen inte.

I vårens budgetsamarbete fanns inte heller något samarbete mellan S och MP, men hur deras relation ser ut får de helst tala om själva.

Jag är den första att erkänna att det inte är enkelt att styra i minoritet, dock har vi bevisat att det inte är omöjligt utan snarare helt genomförbart. Vi har Gävlebornas bästa för ögonen och har uträttat mycket under vår tid i ledningen. Vi har ökat antal medarbetare i omvårdnad, byggt bort köerna till äldreboenden, påbörjar arbetet med det eftersatta gatuunderhållet i Gävle och börjat förändringen från stel myndighetsutövning till mer serviceinriktat arbete gällande kommunkoncernen. 

Annons

På sin plats vore också att tala om vad vi faktiskt gjorde när vi klev fram och tog makten. De rödgröna kastade in handduken vid första motgång, vi klev fram och tog ansvar för Gävle och vi har inte vikt från det uppdraget trots att det varit utmanande många gånger. Det stämmer att vi styrt på en Rödgrön budget ett år. Två av tre år har vi dock styrt på vår egen Alliansbudget och det var även den som beslutades om inför 2019. Jag är övertygad om att ett Alliansstyre är det bästa för Gävle, så vi kan fortsätta allt vi påbörjat i Gävle och utveckla Gävle till den fantastiska kommun det är. Vi är beredda att fortsätta ta ansvar för Gävle tillsammans med våra vänner i Alliansen.

Patrik Stenvard (M)
Kommunalråd

Annons

LÄS OCKSÅ:

Min valanalys: Åleskogsaffären bakom kommunala M-raset

Rösta om Stornorrland: I frågan om storregioner gör man sitt bästa för att köra över medborgarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan