Annons

Annons

Annons

Annons

Kommunal Mitt: Gör undersköterskeyrket till ett legitimationsyrke!

"Samtidigt som undersköterskornas ansvar ökar har det blivit uppenbart att det saknas kriterier för vad en undersköterska kan och gör. Detta skapar i sin tur osäkerhet kring vad man kan förvänta sig av en undersköterska.", skriver debattören.

Annons

Undersköterskeyrket är ett av Sveriges vanligaste, men också viktigast yrken. Yrket har utvecklats dramatiskt under en längre tid och blivit allt mer komplext. Det innebär ett omvårdande uppdrag – ofta med människor i svåra situationer. Men också att administrera mediciner, ta blodprover och lägga om sår.

Samtidigt som undersköterskornas ansvar ökar har det blivit uppenbart att det saknas kriterier för vad en undersköterska kan och gör. Detta skapar i sin tur osäkerhet kring vad man kan förvänta sig av en undersköterska. Kraven på utbildning, kompetens och arbetsuppgifter för en undersköterska kan se helt olika ut från en arbetsplats till en annan. Det håller inte. Och därför driver min fackförening, Kommunal, att det införs legitimation för undersköterskor. Jag tycker att det viktigt och rätt, men skälen borde faktiskt engagera alla – inte bara dem som jobbar inom äldreomsorg eller sjukvård.

Annons

Annons

1) Det är en patientsäkerhetsfråga. Arbetsuppgifterna är komplexa och ansvaret stort. Att dela medicin och kunna bedöma allmäntillståndet hos t ex en dement medmänniska kräver kompetens.

2) Med en legitimation följer att undersköterskans roll, ansvar och befogenheter blir tydligare. Det handlar ju om att kompetens och ansvar och arbetsuppgifter ska hänga ihop. Hur ska man annars kunna lova en hög kvalité?

Det är en patientsäkerhetsfråga. Arbetsuppgifterna är komplexa och ansvaret stort. Att dela medicin och kunna bedöma allmäntillståndet hos t ex en dement medmänniska kräver kompetens.

3) Sveriges kommuner och landsting (SKL) säger att man behöver rekrytera 13 600 undersköterskor, skötare och vårdbiträden om året. Då måste yrket bli mer attraktivt och status måste höjas.

Därför behövs en yrkeslegitimation som förtydligar undersköterskans kompetens och roll. För undersköterskornas skull – och för patientsäkerheten och kvalitén i omsorgen.

 

Barbro Andersson
Avdelningsordförande
Kommunal Mitt

LÄS fler debattartiklar här:

 Rösta om Stornorrland: I frågan om storregioner gör man sitt bästa för att köra över medborgarna

► Sveriges Byggindustrier: Därför behövs en ny bostadspolitik

Annons

Annons

Till toppen av sidan