Annons

Annons

Annons

Annons

"Vår tid är nu" tillbaka – i mörkare tappning

"Vår tid är nu" nådde genom bruset och in till tv-sofforna. Nu har den andra säsongen premiär – och den inleds med ett stort tidshopp.

–Jag tror att det är det mest riskabla, vi får se om folk accepterar det eller inte, säger Hedda Stiernstedt som spelar Nina Löwander.

Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson spelar kärleksparet Nina och Kalle i "Vår tid är nu". Bild: Jessica Gow/TT

Annons

En tittarsuccé och två kristaller senare är det dags för den andra säsongen av "Vår tid är nu". SVT:s storsatsning skildrar ett Sverige från fredsdagen 1945 och framåt, och kretsar kring familjen Löwander som äger restaurangen Djurgårdsskällaren.

Det är en tid där framåtandan är stark och socialdemokratin blomstrar – samtidigt fortsätter serien att behandla samhällsproblem som nosar på samtiden. I den andra säsongen får arbetskraftsinvandringen som sker i vågorna av andra världskriget stor plats – och med den rasismen.

– Det är ändå intressant hur likt det blir, på ett sätt känner jag "suck", sådant här går bara runt hela tiden med olika mellanrum, säger Adam Lundgren, som spelar Peter Löwander.

Annons

Sedan seriens premiär har mycket förändrats i skådespelarnas liv, i form av både fler jobberbjudanden och blickar på stan.

Annons

I den andra säsongen av SVT-serien "Vår tid är nu" syns både nya och gamla ansikten: Adam Lundgren, Josefin Neldén, Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist och Simone Coppo. Foto: Jessica Gow / TT

– Jag tyckte att manuset var väldigt bra, men jag hade svårt att tänka mig att den skulle nå igenom det här bruset av sociala medier, tv-serier och strömningstjänster, säger Charlie Gustafsson som spelar Kalle i serien.

Mattias Nordkvists tolkning av den äldre brodern Löwander tycks gå rakt genom rutan, så till den grad att vissa har svårt att skilja på verklighet och fiktion.

– En tant mejlade mig och var arg och sa att jag och att mina föräldrar borde skämmas, berättar Mattias Nordkvist om en av många reaktioner som hans rolltolkning för med sig.

Själv förvånas han över att folk tycker så illa om Gustaf Löwander.

– Jag känner mycket för honom. Min första tanke när jag läste manus var "här är den onde, men varför?". Jag försökte få in den osäkerheten i honom, jag upplever att han kämpar väldigt mycket med vem han är.

– Han lever kvar i en bild och ett samhälle som förändras, och den förändringen är han inte riktigt en del av, säger Mattias Nordkvist.

En av skådespelarnas stora utmaningar med "Vår tid är nu" har varit hoppen mellan årtal. Just nu spelas den tredje säsongen in, och från det allra första till sista avsnittet ska rollfigurerna ha åldrats ungefär 25 år – i verkligenheten rör det sig om två.

Annons

Annons

– Man får lägga det på nivån att ens viljor förändras när man blir äldre. Jag har lagt till en tyngd i Nina, men den kommer sakta, ingen kommer att sätta på det första avsnittet och tänka "Oj vad hon har åldrats", berättar Hedda Stiernstedt.

I den andra säsongen av "Vår tid är nu" växer sig konflikterna inom familjen Löwander allt starkare. Bild: Carl-Henrik/SVT/Pressbild.

De två första säsongerna spelades in i ett svep, men med olika regissörer. I den andra säsongen är det Anna Zackrisson och Andrea Östlund som tar över rodret från Harald Hamrell.

– Vi har snackat mycket om att det är en mörkare säsong, men humorn och värmen finns kvar. Det är inte en helt ny serie, säger Charlie Gustafsson.

Den andra säsongen av "Vår tid är nu" har premiär i SVT den 1 oktober.

Fakta: "Vår tid är nu"

Vår tid är nu är skapad av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind. Regissörer för säsong två är Anna Zackrisson och Andrea Östlund.

Serien kretsar till stor del kring familjen Löwander, som driver restaurangen Djurgårdskällaren.

Medverkar gör bland andra Suzanne Reuter, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Ida Engvoll, Simone Coppo, Sofie Gråbøl.

Just nu spelas den tredje säsongen av "Vår tid är nu" in.

Den andra säsongen har premiär den 1 oktober.

Sofia Sundström/TT

Till toppen av sidan