Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vad händer med flick- och damfotbollen i Gästrikland i framtiden?

"Det är kanske inte så konstigt att Gästrikland inte har spelarbredden för att vara på toppnivå i damfotbollen när tjejer tvingas lägga av", skriver signaturen "Föräldrar med hjärtat i halsgropen för andra året i rad". Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Annons

Nu är årets fotbollssäsong till ända, och det är med bävan vi föräldrar än en gång väntar på besked om hur det blir nästa säsong. Kommer laget som vår tjej spelar i finnas kvar? Kommer vår tjej tvingas sluta spela fotboll? Kommer vår tjej tvingas spela i en serie som hon egentligen inte vill spela i? Kommer vår tjej att platsa i laget? Kommer det i år finnas plats i ett annat lag?

Till årets säsong vet vi minst tio tjejer i åldern 13–15 år som kände sig tvingade att sluta eftersom det inte fanns något lag i deras ålder att spela i. Det kunde vara så att de inte platsade förra säsongen på grund av för många spelare, eller så skulle de ha fått spela med tjejer som var äldre eller yngre.

Det fanns klubbar som fick lägga ner flicklag i dessa åldrar på grund av för få spelare, eller så fick klubbarna slå ihop lag som resulterade i att dessa lag blev fulla som gjorde att de inte kunde ta in fler tjejer. Detta vet vi eftersom vi var ett av de föräldrapar som ringde runt och frågade om vår tjej kunde börja spela i ett annat lag, men fick till svar att det var fullt.

Annons

Annons

Vad ska man då göra om man är en 14-årig tjej och inte känner sig mogen att spela i damlaget eller spela med tjejer som är två–tre år äldre än vad man själv är? Jo, antingen biter man ihop och tränar och knappt får spela, eller så lägger man av. Det är tyvärr i den här åldern som många tjejer väljer att sluta på grund av andra intressen med mera. MEN, varför ska de som vill spela tvingas sluta på grund av för få lag?

Det är kanske inte så konstigt att Gästrikland inte har spelarbredden för att vara på toppnivå i damfotbollen när tjejer tvingas lägga av. Det finns ju några klubbar som har ganska bra bredd, men under dessa finns det inte så många klubbar som har flera flicklag i olika åldersklasser.

Tittar man på årets fotbollssäsong kan man konstatera att det inte fanns någon serie för F02 medan F03- och F01- serierna slogs ihop med Hälsingland för att få ihop en serie. Vad vi har förstått när vi har kollat runt så har dessa serier fungerat bra och många tjejer har tyckt att det var roligt att spela mot andra lag och utvecklats tack vare detta.

Vi har ingen lösning på problemet, men tycker att detta borde uppmärksammas så att inte fler tjejer känner sig tvingade att sluta spela fotboll trots att de egentligen inte vill det.

Föräldrar med hjärtat i halsgropen för andra året i rad

SVAR DIREKT:

Härligt att läsa att tjejerna vill spela fotboll!

Tråkigt att ni som föräldrar och tjejerna ska behöva känna en oro inför de frågor som du skriver om, jag hoppas att ni diskuterat dom med era ledare och/eller er förening.

Annons

Vi på Gestriklands Fotbollförbund finns givetvis som ett stöd kring frågor och funderingar som kan finnas, till detta har vi ett brett kontaktnät inom distriktets aktiva föreningar och deras ledare. I Gestriklands Fotbollförbund finns totalt 42 föreningar, varav 36 föreningar har lag i seriespel och av dessa är det 22 föreningar som har flicklag i seriespel.

Annons

Seriespel för flickor innehöll denna säsong 95 flick- och 17 damlag, vi har aldrig haft så många flicklag i seriespel, men tilläggas bör att allt kan inte mätas i antal lag eller föreningar.

Verksamheten som bedrivs i föreningarna är det viktigaste och det är den vi hela tiden vill arbeta med att behålla och utveckla, detta stöttar vi på flera olika sätt från fotbollförbundet.

Utbildning av ledare, utbildning inom spelarutbildning, föreningsutveckling för organisationen – det görs enormt mycket bra arbete ute i våra föreningar av alla ideella ledare.

Vår utgångspunkt är att flickor i första hand ska få spela seriespel i flickserier och inte i damserier, sedan är det fel att generalisera att detta gäller för alla för det stämmer inte – vi måste se till individen och vad är bäst för den, vilket gör dialogen till en oerhört viktig faktor att lyckas få fler att spela längre, gäller såväl flickor som pojkar.

Vi har en ungdomsansvarig träff 18/10 och då utvärderar vi säsongen 2018 samt tittar framåt på säsongen 2019, diskussioner med Hälsinglands Fotbollförbund är redan igång gällande samarbete på både flick- och pojkserier för äldre ungdomar, detta samarbete fungerade väldigt bra i år och vi vill absolut fortsätta med det nästa säsong.

Vi vill varandras framgång!

Vi som förbund vill gärna vara med i dialogen kring hur lag kan samarbeta för att få till bra lösningar, så en signal eller mejl till Gestriklands Fotbollförbund kan vara bra.

Klart tjejerna ska få spela fotboll, hör gärna av er så ska vi försöka att hjälpa till.

Anders Nordén, kanslichef Gestriklands Fotbollförbund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy