Annons

Annons

Annons

Spåren i Högbo har nästan tagits över av cyklister

Vi är nu flera som undrar vad som sker med Högbos motionsspår och vandringsleder.

Vart du än går i dessa motionsspår så är de nu i första hand anpassade för mountainbikes. Vi som vill gå, vandra, jogga och löpträna där har fått en enorm försämring.

"Naturligtvis ska även cyklister få ta plats, men inte all plats!" skriver "Högboälskare som besviket letar andra löparspår". Foto: TT

Startar vid spårcentralen för att ta 10 km-spåret. Blir ideligen omkörd, mött och korsad av cyklister i full fart på massor av ställen i spåret. De tidigare skid- och löparspåren är nu uselt markerade.  Om du inte känner till spåren mycket väl är risken väldigt stor att du kommer vilse på grund av avsaknad av markeringar på många delar av spåren där du får gissa höger/vänster.

Annons

Annons

Däremot kryllar det av spårskyltar för mountainbikesleder. Dessutom har man på fler delar av de fina löparstigarna breddat till bilvägsbredd och lagt på singel – inte kul att springa på.  Har även gått till Svartviksstugan på leden efter sjön, vilken nu till stor del trafikerades av cyklister i full fart, så det blev inte någon avkopplande promenad precis.

Naturligtvis ska även cyklister få ta plats, men inte all plats! Vi vill ha en förklaring till hur man tänkt när man ändrat så markant på förutsättningarna.

Varför är de före detta löparspåren upp till 15 km så dåligt skyltade?

Varför ska cyklisterna behöva vara på nästan alla gång- och löparspår?

Vem bestämmer detta?

Vad tycker ni andra som sett förändringen?

Högboälskare som besviket letar andra löparspår

SVAR DIREKT:

Vi tycker det är tråkigt att du upplever att det inte är bra förhållanden längre på Högbo Bruk med att vara ute för att springa och vandra i våra spår.

Mountainbikespåren har nu funnits med detta antal spår i fyra år och det har inte tillkommit några fler spår sedan mountainbike (MTB)-arenan Högbo Bruk öppnade 2015. Det har sedan dess stadigt ökat i popularitet och antal cyklister har ökat stadigt i antal.

Vi planerar att de kommande åren försöka sära på löp/skidspåren och MTB-spåren så mycket det är möjligt, och vi kommer att prioritera de delar som är mest utsatta för mötet mellan löpande/vandrande och cyklande besökare.

Annons

I vårt informationsmaterial för MTB-spåren upplyser vi cyklisterna om att de ska visa hänsyn mot alla löpare och vandrare. Informationen finns i spårfolder och på hemsidor som markandsför MTB-spåren.

Annons

Vi har även skyltar uppsatta där MTB-spåren går på löp- och vandringsspår med uppmaning att visa hänsyn samt vissa skyltade lågfartsområden.

Vi beklagar att inte alla våra cyklande besökare lever upp till detta.

Löparspåren tillika skidspår på vintern har samma skyltning sedan långt tillbaka, men har kompletterats på senare år med stora skyltar med spårkarta på strategiska platser, samt att de har kompletterats med fler skyltar efter korsningar för att man ska få bekräftelse på att man tagit rätt spår.

Det som gör det svårt att hitta, som vi ser det, kan vara att det finns skyltar för både löp/skidspår och MTB-spår utefter samma sträckningar. Detta kan vi säkert åtgärda i framtiden genom att ha olika form på skyltar för de olika spåren.

De breddade sträckorna på löp- och skidspåren som ni upplever som bilvägsbredd är de delar där vi förlänger konstsnöspåret från 2,1 km till 4 km, denna del på cirka 1,5 km ordningställde vi hösten 2017.

För att vi ska klara av att lägga ut konstsnö på längre sträcka än den asfalterade 2,1-kmsträckan var vi tvungna att bredda och förstärka.

Sedan finns det en sträcka på 10 km-spåret på ca 800 meter där det har förstärkts med grovt grusmaterial för att klara av tunga transporter av krossat grus från vårt gruslager. Gruslagret har vi för att kunna förbättra löp-, gång-, skid-, och MTB-spår samt våra grusvägar på området.

Du är alltid välkommen att besöka oss och diskutera problemen med oss ansvariga på Högbo Bruk.

Arne Anderstedt, vd Högbo Bruk

Tomas Lindqvist, vd Högbo Brukshotell

Torbjörn Hägglund, spåransvarig Högbo Bruk

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan