Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tumma inte på arbetsrätten, Stefan

"Att gå in i diskussion om arbetsrätten med det mest nyliberala partiet i riksdagen är minst sagt en dålig idé", skriver Mikael Ybert, och uppmanar Stefan Löfven att inte tumma på arbetsrätten. Foto: TT

Annons

Nyligen kunde vi i media läsa att S kunde tänka sig att diskutera arbetsrätten som ett led att få ihop ett samarbete med C och L.

Att gå in i diskussion om arbetsrätten med det mest nyliberala partiet i riksdagen är minst sagt en dålig idé. Speciellt om tittar på hur den parlamentariska situationen ser ut i nuläget med en kraftig majoritet av borgliga/högerpartier i riksdagen. Och då räknar jag SD som höger, vid det här laget torde detta faktum stå helt klart för de flesta.

Annons

Annons

Under ett antal år nu så är det min erfarenhet att arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer känt medvind i ryggen på grund av de högervindar som blåst, och blåser, över Sverige. Detta har främst märkts av en påtaglig minskad vilja från arbetsgivare och deras organisationer att komma överens i förhandlingar. Detta är något som jag tror att alla fackligt förtroendevalda har känt, och känner av.

På nationell nivå märks detta tydligast av Svenskt Näringslivs ovilja att ens diskutera förändringar och förbättringar i de avtalsförsäkringar som LO och Svenskt Näringsliv har. Sedan 2013 har inte ens förekommit en diskussion runt dessa försäkringar då Svenskt Näringsliv ser detta som onödigt. Utan istället har det överskott som ackumuleras betalats ut till ägarna (arbetsgivarna). Istället för att man kunnat använda en del av detta till förbättringar i dessa försäkringar.

Vid en eventuell diskussion om arbetsrätten med C och L så kommer naturligtvis Svenskt Näringsliv, Timbro.

Mikael Ybert, fackligt förtroendevald och demokratisk socialist

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy