Annons

Annons

Annons

Annons

Kan man få bredband via en satellit – och slippa gräva upp landsbygden?

"Min fastighet ligger långt från ”stora vägen”, jag har till exempel många hinder på vägen in till fastigheten, dräneringsslangar, elledningar, teleledningar med mera som jag inte vet exakt var de ligger. Vem står för kostnaden om dessa blir avgrävda?" undrar signaturen "Eoq".

Bild: Marion Palm

Annons

Jag bor i Ockelbo och dessutom långt ute på landsbygden utanför själva centralorten. Förra året vid den här tiden kom minst två, tre säljare från IP Only till vår bygd och presenterade ett alternativ som det knappt gick att säja nej till, enligt deras sätt att se det. Det gick ut på att vi fastighetsägare skulle säga ja till deras offert på anslutning av data och eventuell tv-mottagning till en avgift på 20 000 till 25 000 kronor beroende vad man ville ha installerat. Om jag inte missminner mig skulle minst 85 procent av fastighetsägarna ansluta sig oavsett hur långt det skulle grävas för att det skulle vara intressant för IP Only. Enligt deras inkomna svar hade det uppfyllts.

Annons

Ett stormöte i byns församlingslokal arrangerades, intresset var så pass stort att extrastolar måste till. Många intressanta frågor ställdes, speciellt om det orimliga att en del fastigheter låg väldigt avsides och att skulle bli väldigt dyrt och krångligt att gräva men de ruskade på sina huvuden och smålog och menade att det var absolut inget problem, fick de bara rätt antal så var det bara att köra igång.

Annons

Läs mer: Grannarna får fiber men de blir utan – samtidigt som telenätet läggs ned: "Pengarna är slut"

Min fastighet ligger långt från ”stora vägen”, jag har till exempel många hinder på vägen in till fastigheten, dräneringsslangar, elledningar, teleledningar med mera som jag inte vet exakt var de ligger. Vem står för kostnaden om dessa blir avgrävda? Det är många frågor här!

Nu vet vi vem som hade rätt i sina antaganden, inte är det då experterna från IP Only, eller hur?

Jag har i dag ett abonnemang på tv från Canal Digital med en kristallklar bild från en satellit långt ute i rymden, sedan flera år tillbaka som fungerar ypperligt.

Läs mer – insändare: Fiber till alla – men det gäller inte oss på landsbygden

Min fråga är till någon som begriper detta, varför kan man inte överföra datainformation ner till jorden och till våra datorer med samma teknik, då behöver man ju inte gräva sönder stora delar av vår vackra landsbygd?

Eoq

Annons

Annons

Till toppen av sidan