Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Stig Gavlén

Stig Gavlén.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Med 91-åriga Stig Gavléns bortgång förlorade Gävle en av sina mest kreativa och framgångsrika idésprutor. När han blivit känd som upphovsmannen till världens största halmbock hade han även hunnit marknadsföra Gävle på andra sätt.

Efter examen vid Borgarskolan blev han dekoratörselev hos Tempo, då på Norra Kungsgatan. När hans chef där avancerade till en nyöppnad Tempo-affär på S:t Eriksgatan i Stockholm, tog han med sig Stig. Med ett år kvar av sin elevtid blev Stig förstedekoratör där. Han fick senare samma tjänst hos Letterstedts, som var Stockholms förnämsta företag för damunderkläder och hade fem butiker i city. Och efter två års vidareutbildning diplomerades han som reklamkonsulent DBR vid Berghs reklamskola.

Annons

En dag, har han berättat, när han stod i ett butiksfönster och skyltade, kom en man in och erbjöd honom jobb hos SAS. Stig byggde där, tillsammans med Curt Brinnen från Gävle och Curt Berggren från Söderhamn, upp och ansvarade för SAS och Linjeflygs reklamavdelning i Sverige. Själv hade han då bildat familj och bodde vid Karlaplan; lägenheten hade de fått genom Letterstedts.

Annons

LÄS MER: Gävlebockens fader Stig Gavlén är död

Enligt ett kommunalpolitiskt beslut skulle en utställningshall skapas på Södra Kungsgatan 12 i Gävle. Gatan hade breddats och blivit stadens modernaste. Stig sökte och fick vd-tjänsten, och familjen flyttade till ett nybyggt hus vid Hamiltongatan.

Stig gjorde många utställningar, bland annat en om Sputnik, och höll hallen rullande i två år. Men socialdemokrater, folkpartister och högerfolk ägde hallen tillsammans och hade olika åsikter om verksamheten. Stig kom nog i kläm.

Det var som ansvarig för lanserandet av Södra Kungsgatan som affärsstråk som Stig fick idén till den stora halmbocken. Som reklamchef för hela Bocken-koncernen, med bryggerier i Gustavsbro i Gävle och i Sandviken och Sundsvall, hade han en ny arena – men slutade efter en tid och öppnade eget.

Furuviksparkens direktör Gösta Nygren erbjöd honom tjänsten som marknadschef, och där blev han kvar i 23 säsonger, tills kommunen tog över driften; det var på tidigt 1980-tal. Lokalhistoriska verk om Söder i Gävle, om Gamla kyrkogården och om våra cityfesters föregångare har han tagit sig an. Han har också, i ”Från Gästrikland 2012”, skrivit och illustrerat Furuviksparkens och Furuviksbarnens historia, och förutom familjen var det nog Furuvik som stod hans hjärta närmast.

Själv har jag blivit en vän fattigare.

Barbro Sollbe

Annons

Annons

Till toppen av sidan