Annons

Annons

Annons

Annons

V: Brister i nytt avtal – leder till sämre arbetsvillkor

"Det har redan uppdagats brister med det nya kost- och städavtalet som kommunstyrelsen tog beslut om i juni i år", menar debattskribenterna.

Annons

Det har redan uppdagats brister med det nya kost- och städavtalet som kommunstyrelsen tog beslut om i juni i år. Vänsterpartiet var det enda parti som motsatte sig den nya upphandlingsmodellen, då vi inte kan acceptera en utökad marknadisering av kommunala behov. Det leder till försämrade arbetsvillkor och ett sämre miljöansvar.

Ett av kraven i det tidigare avtalet har varit rätten till heltid något som Vänsterpartiet har varit drivande i Gävle kommun. I det nuvarande avtalet som vanns av Sodexo slopades detta krav. Konsekvensen blir att många av de 340 anställda på Sodexo måste gå ner i arbetstid, vilket kommer att drabba den anställde hårt ekonomiskt på kort och lång sikt eftersom det är svårt att leva på en deltidslön som i sin tur försämrar framtida pension. Rätten till heltid måste skyddas och stärkas. Det är en viktig och central jämställdhetsfråga.  

Annons

Annons

Den nya upphandlingsmodellen var tänkt att gynna lokala småföretag, men när kostavtalen offentliggjordes i dagarna visade det sig att maten till de äldre i Gävle kommun ska tillagas i Upplands Väsby. 15 mil ifrån de äldres hemort. Det kan innebära att arbetstillfällen flyttas från Gävle. Detta rimmar väldigt dåligt med upphandlingsmyndighetens rekommendationer/bestämmelser om att miljöhänsyn, sociala och arbetsrättslig hänsyn bör beaktas.

Vänsterpartiet vill tvärtom att mer mat ska lagas på förskolor, skolor och äldreboenden. Övrig mat ska tillagas i ett storkök som kommunen äger.

Gin Akgul Hajo 

Isabella Bexell

Tord Fredriksen 

Kommunstyrelseledamöter 

Vänsterpartiet Gävle 

Annons

Annons

Till toppen av sidan