Annons

Annons

Annons

KD: Oacceptabelt ojämlik vård inom Region Gävleborg

Patienter som insjuknar i hjärtinfarkt i norra Hälsingland har bland Sveriges längsta behandlingstider. Det säger ST-läkare Måns Almqvist i en artikel i HT den 30/10.

Idag är det avgörande för patienten var man bor, om man bor nära en länsgräns med ett annat landstings sjukhus närmare än det man tillhör så ska man ändå få vård på det sjukhus man tillhör. Så är det för patienter med hjärtinfarkt som bor i norra Hälsingland. Där är det bara 19 procent som får blodflödet återställt inom 90 minuter efter larm om infarkt, enligt kvalitetsregistret Swedeheart, men endast 7 procent, enligt Måns Almqvists journalstudie. Siffran för Gästrikland är 95 procent. Så kan vi inte ha det. Det visar på ojämlik vård inom Region Gävleborg som är oacceptabelt.

Annons

Annons

"Det är nu dags för staten att ta över sjukvården", konstaterar tre kristdemokrater. Foto: TT

Vi Kristdemokrater föreslår statligt styrd sjukvård för att få en mer jämlik vård över hela landet, där landstingsgränserna är utsuddade och du som patient får den närmaste vården beroende på var du bor. Att skicka patienter med hjärtinfarkt från norra Hälsingland till Sundsvalls sjukhus skulle enligt Almqvists studie göra att närmare hälften av patienterna kom till vård inom 90 minuter.

Det är oansvarigt av ledande politiker att patienter inte redan idag skickas till den närmaste behandlingen. Det ska kunna lösas med olika avtal, men problemet är ekonomin. Dagens landsting förlorar för mycket på att skicka patienter till andra landsting. I våra grannländer har staten tagit ett fastare grepp om sjukvårdens finansiering och styrning vilket har lett till flera positiva effekter som ökad jämlikhet och kvalitet.

Det är nu dags för staten att ta över sjukvården. Under tiden problem är kända och vi inte gör något åt dem, blir patienter lidande. Onödiga dödsfall och komplikationer ska inte behöva inträffa.

Ingemar Kalén (KD), regionråd i opposition

Lili André (KD), Gruppledare Region Gävleborg

Jennie Forsblom (KD), regionpolitiker

 

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan