Annons

Annons

Annons

Annons

Har Annie Lööf inte informerats om att Centern bara fick 8,6 procent av rösterna i valet?

Annie Lööfs kravlista bjöd på det väntade. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Tonläget från Annie Lööfs sida var högt under tisdagen. Tillmötesgå våra krav, eller fall i omröstningen på onsdag var beskedet till Stefan Löfven.

"För att Löfven ska ha en viss chans att vara statsminister kommer han att få driva liberal, centerpartistisk och borgerlig politik." förkunnade Lööf i Aftonbladet vidare under tisdagen.

Nu är det dock knappast troligt att Lööf inte skulle släppa fram Löfven, givet att några andra rimliga alternativ till statsminister inte finns, såvida inte Lööf tänker låta Jimmie Åkesson styra svensk politik. Därför får Lööfs utspel under tisdagen avskrivas som en uppvisning för de egna väljarna och besked till dem om vilka punkter Centern tänker driva i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

Annons

Särskilt socialt smidigt är det dock inte att ägna sig åt utpressning på ett området alla vet snarare handlar om kompromisser. För något vidare samtal lär det knappast bli om utgångspunkten är att Socialdemokraterna skall driva Centerpartistisk politik istället för Socialdemokratisk. Trots att Socialdemokraterna fick 28,2 procent av rösterna och Centern bara 8,6 procent.

Annons

Lööfs lista innehåller det förväntade, skattesänkningar och då bland annat krav på kraftigt sänkta marginalskatter, det vill säga så stora skattesänkningar som möjligt för de rikaste svenskarna. Lööf och Centern vill också se förändringar som ökad marknadsanpassning av hyrorna, garantier för att valfriheten i välfärden består, försämrad arbetsrätt och etablering av en låglönemarknad där nyanlända ska ha lägre ingångslön än den som är född i Sverige.

På vissa områden, som kravet på frihets- och äganderättsreformer för landsbygden kan säkerligen Socialdemokraterna och Centern komma överens. Förmodligen kan Socialdemokraterna även på ett område som sänkta arbetsgivaravgifter för småföretagare tillmötesgå Centern. De små företagen är trots allt vad som bär upp den svenska landsbygden, skapar arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter där. Men kraftigt sänkta marginalskatter? Och "liberalare" arbetsrätt?

Annie Lööf är naturligtvis medveten om att samtliga Centerns punkter inte kommer tillmötesgås av Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Att Centern är så fokuserad på skatter visar också på att det är Lööf som står för de verkliga låsningarna i svensk politik just nu, inte Socialdemokraterna.

Annons

Lööfs lista är dock onekligen intressant. Lööf nämner bara välfärden exempelvis i termer av att valfriheten skall bestå. Kraven på områden som vanliga svenskar upplever som problem är däremot helt frånvarande. Inte ett enda ord om sjukvården presterar Centern exempelvis, trots att problemen ifråga om exempelvis tillgänglighet är enorma, inte minst på landsbygden.

Problem som dessutom inte kommer kunna lösas om Centerns skattesänkningar på runt 35 miljarder som man lovade före valet skulle bli verklighet.

Till toppen av sidan