Annons

Annons

Annons

Insändare
Är du redo att svara barnens fråga: "Varför förstörde du klimatet?"

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi människor har släppt ut för mycket koldioxid i atmosfären. Det är vår användning av fossila bränslen som är orsaken. Och det är mycket olyckligt för det hotar att förändra klimatet på ett sätt som vi inte kan göra ogjort igen.

På samma sätt som de tyska barnen under efterkrigstiden ställde sina föräldrar till ansvar med frågan: ”Hur kunde ni?!”, på samma sätt kommer våra barn att ställa oss till ansvar med frågan: – Hur kunde ni medvetet förstöra klimatet för alla kommande generationer?

Annons

Annons

Foto: TT

Men vi fortsätter. Vi vet att all förbränning skapar koldioxid. Men vi fortsätter att köra bilar med förbränningsmotorer. Vi vet att skogen skulle kunna binda mycket mer koldioxid ur atmosfären, men vi fortsätter att avverka den i allt högre takt. Och inte är det huvudsakligen för att producera trävaror, utan för att tillverka produkter som snart eldas upp igen – och skapar koldioxid.

I stället borde vi minska koldioxidutsläppen från trafiken och stimulera skogsägare att låta sin skog binda så mycket koldioxid som någonsin är möjligt. Vi behöver helt enkelt en bättre skogspolitik som betalar skogsägare för att öka virkesförrådet i skogen permanent. Men sådant, som är livsavgörande för våra barn, hör vi inget om i regeringsförhandlingarna. Det är för sorgligt.

Lars Almström, Klimatsvaret

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan