Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Marknadshyror är inte lösningen – skulle slå mot alla hyresgäster

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till Elna Nilsson, fastighetsmäklare Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gävleborg och Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling: "Gävleborgs riksdagsledamöter behöver ta ansvar för bostadsmarknaden"

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling uppmanar Gävleborgs riksdagsledamöter att ta ansvar för bostadsmarknaden genom att införa marknadshyror. Vi i Hyresgästföreningen uppmanar Gävleborgs riksdagsledamöter att aktivt arbeta emot införandet av marknadshyror – för att på det sättet ta ansvar – inte bara för bostadsmarknaden utan för hela samhället

Annons

Den direkta följden av marknadshyror blir att hushåll i över en miljon lägenheter får minskat konsumtionsutrymme, vilket får stora konsekvenser för både individ och samhälle. Detta är inte bara allvarligt i allmänhet utan också farligt utifrån att alla ekonomiska prognoser pekar på att Sverige är på väg mot en ny lågkonjunktur.

Annons

LÄS MER: Hyressättningen är redan fri

De hyreshöjningar som marknadshyror medför gäller inte heller bara storstadsområdena, som många debattörer tycks tro. I själva verket blir det hyreshöjningar även utanför innerstaden och bortom storstadsområdena. Hyreshöjningarna skulle slå mot alla och skulle kraftigt äventyra hyresgästernas ekonomiska situation och den grundläggande tryggheten som ett boende faktiskt innebär.

Marknadshyror handlar inte heller bara om förändrade hyresnivåer. Förhandlings- och bruksvärdessystemet är till för att göra hyresrätten till en trygg upplåtelseform med förutsägbar kostnadsutveckling och starkt besittningsskydd. En maktförskjutning till hyresvärdens fördel gör hyresrätten till en mindre trygg och förutsägbar boendeform, och öppnar upp för fastighetsägarens godtycke.

Det är bra att Länsförsäkringar vill få våra politiker att ta sitt ansvar för bostadsmarknaden. Liksom Länsförsäkringar tror vi att det krävs långsiktiga, politiska lösningar för en fungerande bostadsmarknad.

Men det är inte marknadshyror som är lösningen. Sverige behöver en bred skattereform, att staten tar en aktivare roll i finansieringen av bostadsbyggandet och att kommunerna sätter igång att bygga. Att stöka till livet och tryggheten för tre miljoner hyresgäster är inte vad Sverige och bostadsmarknaden behöver.

Torbjörn Rönnkvist, regionordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Johan Pelling, regionchef Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

 

Till toppen av sidan