Annons

Annons

Annons

Debatt
Alla ska ha möjlighet att kunna åka med vår kollektivtrafik

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kollektivtrafiken måste vara enkel, snabb och pålitlig. Idag är det tråkigt nog många som upplever problem med tåg som inte går i tid, eller som inte går över huvud taget. Biljettkrångel, och fordon som varken är bekväma eller rena. Om vi vill ha ett hållbart och miljövänligt alternativ till bilen så måste vi ge det rätt förutsättningar att fungera.

Annons

"Kollektivtrafiken betyder mycket för att hela regionen ska leva, både stad och glesbygd", skriver moderaterna Birgittha Bjerkén och Maria Molin.

Bild: Markus Boberg

Annons

Alla ska ha möjlighet att kunna färdas med vår kollektivtrafik, oavsett om det är med tåg, buss, taxi eller färdtjänst.

Det ska finnas möjlighet att bo i regionen, men arbeta eller studera i närliggande städer. Som patient ska du kunna åka kollektivt till dina sjukbesök.

Oavsett när du väljer kollektivtrafiken som färdmedel så måste du kunna lita på att du kommer fram i tid, både säkert och bekvämt. Tidtabeller, standarden på vägar, järnvägar, bussar och tåg måste regelbundet kontrolleras, för att hålla god standard så människor väljer att åka kollektivt istället för att ta egen bil.

Genom effektiva buss- och tågförbindelser och ett utbyggt vägnät skapar vi förutsättningar för bland annat en större, och gemensam arbetsmarknad med angränsande kommuner och län.

Vi måste skapa större beredskap för oförutsedda vädersituationer. Vi behöver göra en översyn av dagens tåg inför framtida köp av nya. Våra tåg måste klara av vårt svenska klimat med kyla, is, snö och regn men även dagar då temperaturen stiger över +20 grader. Vi kan inte acceptera att tåg inte går, eller går långt efter utsatt tid, på grund av klimatet. Klimatanpassade kollektivtransporter såsom tåg och buss.

Kollektivtrafiken betyder mycket för att hela regionen ska leva, både stad och glesbygd. Och oavsett om du pendlar dagligen via kollektivtrafik, eller om du bara åker någon enstaka gång, så ska det både fungera och vara enkelt.

Birgittha Bjerkén, regionråd (M)

Maria Molin, regionråd (M)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan