Annons

Annons

Annons

Debatt
M: Familjecentraler ger en bra start på livet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Familjecentraler är en typ av verksamhet som jobbar hälsofrämjande med tidigt förebyggande och stödjande som riktar sig till föräldrar och barn. Familjecentralen är ett samarbete mellan kommun och region/landsting där man samlar barnhälsovård, mödrahälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Nyligen besökte vi Familjecentralen i Sätra. En mötesplats som är tillgänglig för barnfamiljer.

Annons

"Familjecentralernas roll bör utvecklas i framtiden", skriver flera moderater. Foto: Lina Westman/arkivbild

Annons

Idag har vi tio familjecentraler utplacerade runtom i Gävleborg. Vi Moderater ser att vi måste satsa ytterligare på våra befintliga familjecentraler, samt öppna fler. Detta kan bidra till tidiga upptäckter, vilket alltid är lönsamt för individen och för samhället. Vid en familjecentral arbetar både kommun- och regionanställda vilket resulterar i ett naturligt samarbete mellan olika aktörer kring familjen. På en familjecentral kan man se en familj i ett annat sammanhang än vid ett enskilt besök.

Det är lättare för teamet att upptäcka familjer och individer med dysfunktioner på en familjecentral eftersom man där kan se familjen i ett annat sammanhang än vid ett enskilt besök. Men man kan även hitta bra konkreta lösningar för att hjälpa dem. 

Familjecentralernas roll bör utvecklas i framtiden, och fler verksamheter som till exempel psykiatri och fältassistenter skulle kunna knytas samman till denna verksamhet. Familjecentralen borde vara ett nav i varje ort/stadsdel där alla familjer skall kunna få ta del av det som finns att tillgå.

Det bör även finnas en ungdomsmottagning i varje kommun inom regionen. I vår regionbudget lägger vi bland annat 10 miljoner på ökat samarbete mellan regionen och elevhälsan.  Om vi tidigt stöttar barn och familjer som av olika anledningar hamnar i svårigheter kan vi undvika mycket lidande.

Annons

Annons

Familjecentraler och ungdomsmottagningar är för Moderaterna ett effektivt sätt att förebygga sjukdom och ohälsa, ett verktyg som måste användas maximalt.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M)

Maria Molin, (M)

EwaMarja Andersson, (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan