Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ensam är stark – när du har många bakom dig!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Svensk välfärd behöver fler kollegor, mer resurser, bättre arbetsvillkor och mer möjlighet till yrkesutveckling", skriver Barbro Andersson, avdelningsordförande, Kommunal Mitt. Foto: TT

Annons

Undersköterska, barnskötare, bussförare, vaktmästare, brandman – inom alla Kommunals över 230 olika yrkesgrupper utförs varje dag underverk. Var och en av dessa yrken gör enorm skillnad i vårt samhälle och de behöver bra villkor för att fortsätta detta arbete och att vilja stanna kvar och utvecklas inom sitt yrke.

Svensk välfärd behöver fler kollegor, mer resurser, bättre arbetsvillkor och mer möjlighet till yrkesutveckling. De anställda behöver mer i plånboken, mer tid för sina viktiga jobb och mer delaktighet i att planera sina dagliga villkor.

Annons

Fler kollegor

Det behöver anställas fler undersköterskor, barnskötare, kockar, bussförare och vaktmästare så att det finns mer tid att utför sina arbetsuppgifter samt för planering på arbetstid. Detta skulle minska stressen och även öka säkerheten för oss patienter, kunder, brukare och medborgare.

Annons

Bättre arbetsmiljö

Det behövs förbättringar i arbetsmiljön genom bland annat fler trygga anställningar, mer inflytande i utformningen av scheman och rätt kompetens på rätt plats.

Rätt till heltid

Heltidsarbete ska vara norm, på hela arbetsmarknaden. Och det inte lösas med mer delade turer, utan det ska vara sammanhållen arbetstid så långt det är möjligt. Det betyder att den som vill ska kunna jobba heltid. Något som både ger mer pengar i plånboken och en bättre pension.

Yrkeslegitimation

Legitimera yrket undersköterska. Det skulle höja yrkets status, göra yrkesrollen tydligare och ge större möjlighet till yrkesutveckling. Det skulle även innebära att det blir tydligt hur den som vill kan validera sin erfarenhet i yrket till en legitimation.

Vård- och omsorgscollege

En samverkan mellan Kommunal och arbetsgivare för att skapa attraktiva och moderna utbildningar och verksamheter med hög kvalitet. Vård- och omsorgscollege är en förutsättning för att skapa attraktiva och moderna utbildningar, och det behöver förstärkas och utvidgas.

Det här tillsammans med kloka, framåtsyftande beslut lokalt, regionalt och nationellt ger trygghet och kontinuitet inom våra välfärdsbranscher. För ensam är stark, men bara när jag har kamrater, kollegor, resurser och beslut bakom mig som stärker och stöttar mig. Det här är frågor som medlemmar i Kommunal driver och kommer att fortsätta driva tillsammans.

Barbro Andersson, avdelningsordförande, Kommunal Mitt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy