Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Ebba Busch Thors bästa tid är nu visar hennes partis höga väljarstöd runt nio procent i flera mätningar

Partier och väljare

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thors bästa tid är nu, av opinionsmätningarna att döma. I Ipsos erhåller hennes parti nio procent. Institutet avrundar till hela procent. Men det är klart över valresultatets 6,3 procent.

Busch Thor har haft en tydlig borgerlig linje, inte minst efter valet. Hon har velat ha en moderatledd regering och velat sitta i den. Hon har inte sett problem med att bli beroende av stöd från Sverigedemokraterna för att regera och få igenom förslag. Eller få förslag fällda av SD, om partiet inte får gehör från en M+KD-regering.

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Annons

Det är det som de högerborgerliga opinionsbildare som kritiserar Centerpartiet och Liberalerna för att de släppte fram Stefan Löfven till regerande inte velat inse. Den M+KD-regering de velat ha hade inte blivit stabil, utan bräcklig.

Annons

Den hade blivit beroende av aktivt röstestöd från SD i omröstningar i riksdagen. Den hade behövt ge sig in på en anpassning till SD när förslag skulle läggas. M och KD gav tecken på att göra det redan i sitt budgetförslag, vilket gjorde C och L ovilliga att släppa fram en M+KD-regering.

För de borgerliga väljare som inte ser problem med om en M+KD-regering regerar på SDs nåder har KD-ledaren blivit den som klarast artikulerar deras åsikter

För de borgerliga väljare som inte ser problem med om en M+KD-regering regerar på SDs nåder har KD-ledaren blivit den som klarast artikulerar deras åsikter, bättre än moderatledaren.

Det kan ha gjort att många väljare som brukat rösta på M nu stöder KD. M ligger med 17 procent nästan tre procentenheter under sitt valresultat. SD, med 19 procent, ligger strax över sitt valresultat.

Det konservativa block som SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ge sken av finns samlar 45 procent. Det är mycket.

Regeringen, med S på 28 procent och MP på fyra, samlar 32 procent. C med 8 och L med fyra samlar 12. Tillsammans för januariavtalets fyra partier blir det 44 procent, om MP och L på fyra procent klarar riksdagens spärr.

Annons

Trion M, KD, SD är större än januariavtalets kvartett. Till det kommer V, som erhåller tio procent. Med V har januariavtalets regeringsunderlag 54 procent. Även om L och MP får under fyra procent skulle S, C och V vara större än trion M, KD och SD. Men bara med en procentenhet.

Så regeringssidan och dess samarbetspartier har en liten marginal. Två av dem har det svårt nu, med MP som fått en utmanare i Partiet Vändpunkt, och L som vänder sig inåt i partiledarval och med en känd före detta EU-parlamentariker som tycker en EU-parlamentariker från ett annat parti är den bästa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan