Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Miljonnotan för gratisarenan

CHEFREDAKTÖREN: "Det handlar om många miljoner som tillhör Sandvikens invånare"

Annons

Läs även: Sandvikens kommun fortsätter att driva restaurangen i Göransson Arena – skattesponsrar öl och mat

Snön yr utanför den gamla Saaben, jag och mina två vänner ser inte många meter framför bilen. Som trogna supportrar är vi på väg till bortamatch på Jernvallen för att se Bollnäs spela bandy – och vi är mitt i snösmockan någonstans norr om Ockelbo.

Jag tror det var någon gång i början av SAIK:s storhetstid, runt år 2000. Alltså den storhetstiden som därefter varje säsong slutat med minst semifinal – fram till i år.

Annons

Nu har det hunnit passera ungefär 20 år sen dess, jag har flyttat till grannlandskapet Gästrikland och besöker sällan en bandymatch. Någon gång per säsong orkar jag masa mig till Göransson Arena. Att jag sätter mig i en gammal Saab för långväga matcher händer inte längre.

Annons

Jag är inte direkt ensam om att vara en bekväm bandysupporter på distans. Jag tror att ni är flera som känner igen er.

Vi har i en rad artiklar granskat Sandviken kommuns kostnader för Göransson Arena. Gåvan som skulle vara gratis men som slutade på en mångmiljonnota för invånarna, ett svällande bolag med diffusa uppgifter om hur intäkterna kommit just invånarna till del. Någonstans på vägen blev det en fartblindhet snabbare än Christoffer Edlunds skridskoskär i straffområdet.                           

Men det är också lätt att förstå glädjen hos kommunens förtroendevalda när Göranssonska stiftelserna med ekonomiska muskler visade upp det som stiftelsens talesperson Henning Eneström i vår granskning liknade vid att få en gottepåse – ”man har svårt att ransonera”.

Kommunalrådet Peter Kärnström (S) har givetvis helt rätt i att kommunen både ska vara glad för och dra nytta av de möjligheter som en sådan stiftelse ger. Allt annat vore bara dumt.

För att förstå var det gick fel för Göransson Arena går det inte att blunda för att det även hänger ihop med en sport som genomgår en identitetskris och har gjort i många år.

När till exempel ishockeyn i Gävle både har bredden i antalet utövare och publiken för att skapa en någorlunda hållbar elit har bandyn i Sandviken inget av det – men däremot en häftig arena som kan mäta sig med Gavlerinken.

Annons

Det måste finnas utrymme för galna idéer, men Sandvikens kommun fick en bandygåva som var i otakt med verkligheten, med en mångmiljonnota som följd. Ur det perspektivet är det inte konstigt att vd Fredrik Granting söker med ljus och lykta efter gamla världsstjärnor som kan ge arenan ett värde för Sandviken – enligt honom till priset av en stor och dyr organisation.

Annons

Det är en spiral som är svår att ta sig ur, men där det nu har kommit till läget där det är hög tid att göra det.

Vad som ska hända med Göransson Arena i framtiden är inte lätt att svara på, men det första kapitlet måste handla om SAIK. Klubben behöver efter en mycket tuff tid på nytt förtjäna sin plats i arenan – och för det behöver de stöd på plats av sina svartvita supportrar.

Tiden går och supporterskap består. Idag är jag lika mycket gästrike som hälsing, och gläds åt svartvit framgång vid sidan av den orangeblå.

Vi kom fram genom snösmockan den där kvällen. Det var ruggigt och kallt på Jernvallen. Som jag minns det stod det minst 5-0 till ett samspelt SAIK i halvtid och Bollnäs reste sig aldrig i den matchen.

Nu återstår att se om SAIK och Göransson Arena kan resa sig och bli den samspelta duo som de var tänkta att bli. Det handlar inte längre om lätträknade femmor och nollor på planen – utan om många miljoner som tillhör kommunens invånare.

Läs hela vår granskning här:

Sandviken erbjuds ny hallgåva – men kommunen tvekar: "Ska titta på vilka behov vi har som går före"

Kärnström om miljonrullningen till Göransson Arena: "Kan behövas en ambitionssänkning"

Annons

Annons

Så blev Göransson Arena en dyr gåva för skattebetalarna: "Som när man får en gottepåse men inte kan ransonera"

Grafik: Göransson arena är dyrast i Sverige jämfört med liknande arenor – se hur mycket de kostar

Göransson Arena skulle vara gratis – har kostat Sandvikenborna hundratals miljoner

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy