Annons

Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Insändare
Insändare: Sälj inte 385 hem, Sandvikenhus!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Sälj inte våra hem”. Under den parollen har många hyresgäster protesterat mot utförsäljningar av allmännyttans lägenheter på orter runt om i Sverige. Och nu är det dags att damma av parollen här, när 385 av Sandvikenhus lägenheter riskerar att säljas. Som företrädare för Hyresgästföreningen vill jag be ansvariga politiker: Sälj inte 385 hem!

LÄS MER: Sandvikenhus säljer närmare 400 lägenheter

Annons

När kommunala bostadsbolag säljer till privata ägare blir det ofta ett kortsiktigt ägande, med eftersatt underhåll och stor otrygghet för hyresgästerna. Konsekvensen av utförsäljningar blir ofta sämre service, mindre inflytande för hyresgästerna och höjda hyror.

Annons

Lå"t Sandvikenhus fortsatt vara en stark allmännytta som tar ansvar för sina hyresgäster på ett långsiktigt hållbart sätt", skriver Elisabeth Åslund, ordförande Hyresgästföreningen Sandviken. Foto: Arkivbild

Låt oss dra erfarenheter av vad som hände vid den senaste försäljningen i Sandviken 2004. Då sålde Sandvikenhus ut Vallhov och Knutenfastigheterna till företaget Allokton. Försäljningen skedde med garantier från både Sandvikenhus och kommunstyrelsens dåvarande ordförande att det var en seriös fastighetsägare.

LÄS MER: Chock bland boende efter besked om utförsäljning

Dessvärre visade sig detta vara fel – Allokton var ur många aspekter en usel fastighetsägare, för att tala klarspråk. De år de var ägare gjordes inga synbara investeringar i fastigheterna, utan man bytte bara det som var trasigt. Smultronbacken och Knuten såldes sedan vidare igen i två steg, och nu behöver den nya ägaren genomföra omfattande renoveringar på de dåligt underhållna fastigheterna. Detta i sin tur leder till att hyresgästerna får en chockhöjning av sin hyra.

Annons

Annons

Det är alltså hyresgästerna som i slutänden får stå för notan för försäljningskarusellen.

Så, tänk om. Det finns andra vägar att gå för att finansiera nyproduktion, till exempel genom belåning. Låt Sandvikenhus fortsatt vara en stark allmännytta som tar ansvar för sina hyresgäster på ett långsiktigt hållbart sätt. Och håll i minnet att en bostad inte är som vilken annan vara som helst – det är människors hem vi talar om.

Elisabeth Åslund,  ordförande Hyresgästföreningen Sandviken

 

Annons

Annons

Till toppen av sidan