Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Jacob Hilding
CHEFREDAKTÖREN: Nu trycks sista tidningen i Gävle – hatten av för er som hållit igång pressarna

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Ikväll trycks de sista tidningarna i tryckeriet i Gävle. När du bläddrar i Arbetarbladets papperstidning på torsdag har den tryckts i tryckpressen i Falun, på Ingarvet, där våra kollegor på Dalarnas Tidningar håller till. Gefle Dagblad och Mitt Gävle gör samma resa västerut när måndagskvällen är över. Söndagstidningarna trycker vi framöver i Sundsvall.

Symboliskt och lokalhistoriskt är det förstås av betydelse. Tidningarna har tryckts här i långt över hundra år – dag efter dag, år efter år. Som en pålitlig påminnelse av Gästriklands och Nordupplands pågående historia, skildrare av livsöden, bärare av det fria ordet och den största garanten för den lokala yttrandefriheten... Ord ni har hört förr, men som är värda att upprepas. Där kommer jag inte att ge mig.

Annons

Men tur då att den viktiga journalistiken vi gör och era fria ord som vi publicerar kommer att fortsätta levereras till er, sen väljer ni själva HUR ni tar del av den – alltjämt i papper för er som önskar det.

Annons

Hur länge kommer papperstidningen finnas kvar? Det är en inte helt ovanlig fråga när jag träffar läsare. Om jag satt på det svaret skulle jag ge det. Det enda raka, men kanske lite väl torra, svaret på den frågan är så länge det finns en efterfrågan som bär våra kostnader för att trycka och dela ut den till era hem. Branschens utveckling och hur allt fler vill ta del av vår journalistik på andra sätt än i papper känner ni till.

Vi måste hela tiden hitta nya smarta sätt att ha pengar för att finansiera den lokala journalistiken, den viktiga – den som är huvudskälet till att ni läser Arbetarbladet.

Att samordna tryck med andra tidningar är en typisk sån grej. Och det viktiga är att det för läsarna fortsatt är en bra upplevelse att ta del av tidningen, eller hur?

För poängen är att ni inte ska märka någon större skillnad.

Jag vill också lyfta på hatten för alla medarbetare i tryckeriet som har sett till att hålla pressen igång, så att den viktiga journalistiken har nått de som den berör. Stort tack! En yrkesstolthet att imponeras av. Några av er fortsätter att hålla igång tryckpressarna i Falun.

Flera av er minns säkert förra gången Arbetarbladet flyttade sitt tryck. Då aningen kortare. Till andra sidan gatan, till GD:s tryckeri, det som nu försvinner och istället ska bli bostäder. Det var natten till 31 oktober 2003. Någon av tryckarna spådde i en artikel att slutet för Arbetarbladet var nära.

Snart sexton år har passerat sen dess – och Arbetarbladet finns fortfarande kvar. Tillsammans med Gefle Dagblad har vi en särställning som förmedlare av lokala nyheter i vår del av landet.

Vi är glada för att ni fortsatt läser och betalar för den lokala journalistiken.

Och till sist. Håll utkik närmaste tiden. Ett ordentligt reportage från sista kvällen vid tryckeriet i Gävle utlovas härmed.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy