Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Högbo

Insändare
Insändare+Svar: Dåligt av Högbo bruk att ha fyrverkerier på Valborg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Högbo bruk.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Snälla Högbo bruk, varför? I er underbara miljö spenderas åtskilliga mil i löparspåren, det tas ett antal dopp i sjön och jag njuter varje år av att få plocka litrar med blåbär, lingon och smultron. Högbo och dess natur läker kropp och själ.

I senaste Annonsbladet V.17 s.21 har ni en annons för ert Valborgsfirande. Från och med 2019 31/12 är det enligt svensk lag otillåtet att skjuta raketer för att värna om djuren i vår natur. Många kommuner har gått ifrån detta sätt att fira sedan länge (Gävle kommun bland annat).

I er annons skriver ni ståtligt ”sista året med Valborgsfyrverkeri”, på er hemsida kan man läsa om eventet och där har ni skrivit till texten ”I år har vi för sista gången ett traditionellt Valborgsfyrverkeri. Av omsorg för djur och natur väljer vi ett nytt spännande alternativ från 2020” (Hogbobruk.se). Det får det att låta som om att ni vill kommunicera er givmildhet och omtanke om djur och natur när faktum är att det blir OLAGLIGT. Det är inget Högbo gör, utan svensk lag.

Annons

Annons

Om ni verkligen hade värnat om er natur och era djur som så ståtligt både är ekologiska och närproducerade och alla de fria i era skogar hade ni förbjudit detta elände för länge sedan. Jag lovar er att vi är fler som skulle komma, min dotter är rädd för detta eländiga ljud, så nej det är inte enbart djuren. Därav avstår vi ifrån denna fantastiska kväll som det annars brukar vara i Högbo.

Jag vill även påstå att ni skulle få fler besökare om ni skrotade raketerna, för vems nytta? Hur mycket mervärde menar ni på Högbo att detta ger era besökare? Som ansvarsfull gör man en kalkyl, fördelar vs nackdelar. Har ni en statistik på att fördelarna väger över? Att de där 5-10 minuterna av skrammel är värt det de kostar vår miljö? Någon som sprutar eld skulle ge ett betydligt mervärde för alla parter och ni skulle garanterat få fler besökare.

Låt etiken och moralen spela i samma liga, ni blir mer trovärdiga då. Dessutom handlar det ibland inte om vad man vill, utan om vad man behöver göra. Ni vill smälla raketer, men ni behöver inte göra det. Inte för någon.

Sofi Lindberg

SVAR DIREKT:

Du undrar varför Högbo Bruk har valt att använda fyrverkerier i år. Även vi är medvetna om hur fyrverkerier påverkar miljö och människor. Det är anledningen till att vi har börjat planera framtidens valborgsfirande nu.

Annons

Det är viktigt för oss att arrangera en fin och minnesvärd valborg för kommunens invånare. Därför vill vi inte bara ta bort ett fyrverkeri som många uppskattar utan att ersätta det med något annat storslaget eller stämningsfullt. Att planera om ett traditionellt firande tar tid, men till nästa år kommer programmet alltså att se lite annorlunda ut.

Annons

Redan i år kommer fyrverkerierna faktiskt att vara tystare. De ljudligaste smällarna försvinner och flera av raketerna kommer att vara ljudlösa. Detta är förberett sedan länge, just av hänsyn till känsliga personer och skogens djur. Det kommer inte att bli ljudlöst, men det blir mindre och färre smällar i år jämfört med tidigare år. Själva fyrverkeriet kommer dock att vara lika vackert som vanligt.

Nästa Valborg däremot, då blir det inget traditionellt fyrverkeri. Men vad som kommer i stället, det håller vi för oss själva ett tag till.

Välkommen då för att uppleva framtidens valborgsfirande!

Bästa hälsningar,

Anna Lundberg, kommunikatör Högbo bruk

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy