Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bilsport

Tvåa i klassen och tia totalt i VM-rallyt – Bergkvist om framgången: "Känns som en seger"

I helgen körde Emil Bergkvist från Torsåker tillsammans med kartläsaren Patrik Barth sin andra deltävling i årets Rally-VM i Portugal i klassen WRC2. Tävlingen slutade med en andraplats för Emil och Patrik, som även blev 10:a totalt i WRC tillsammans med sitt team J Motorsport.

– Det känns som en seger faktiskt, säger Emil.

Emil Bergkvist flög fram i Portugal. En efterlängtad framgång. FOTO: PRIVAT

Annons

MAGNUS MÖTER: Emil Bergkvist: "En gång fick jag böter under tävling, polisen följde med till bankomaten"

– Det är oerhört skönt att äntligen få till det, vi har lyckas köra utan problem hela tävlingen. Jag har längtat efter att få stå på pallen i WRC2, och nu vi en konkurrenskraftig bil som funkar kanon. Jag är lättad nu.

Annons

Annons

Emil, som förra året blev juniorvärldsmästare, vann den Ford Fiesta R5 som han nu kör tillsammans med däck och bränsle. I Rally Sweden i februari blev han fyra, men har sedan dess inte suttit i bilen. Därför trodde Emil själv att en pallplats inte skulle vara möjlig.

– Det har gått för bra egentligen, med tanke på inte kört nåt sen i februari så trodde vi inte detta. En pallplats var vårt absolut högsta mål, men vi siktade på topp fem, fortsätter Emil.

– Bilen var kanon hela tävlingen, teamet har var bra, och framförallt har Patrik var oerhört koncentrerad och levererat noter i den extrema värmen som varit här. Vi har hållit oss kalla och inte gjort några misstag.

Emil har jobbat hårt de senaste månaderna för att få ihop allt till tävlingen i Portugal, och nästa inplanerade tävling skulle vart på Sardinien om två veckor. Men eftersom att det blir för tight för att få ihop allt tills dess väljer Emil och Patrik att stå över tävlingen, för att istället fokusera på Finlands VM-deltävling senare i sommar - dit de ska den nyutvecklade Ford Fiesta R5 som M-Sport nu håller på att färdigställa.

Men eftersom att Emil och Patrik efter den starka inledningen på säsongen nu ligger bra till i VM-tabellen, är planen att lägga till en tävling om man har bra medaljchanser mot slutet av säsongen.

Annons

– Vi kommer nu jobba hårt mot finska rallyt i den nya bilen, och försöka att få ihop resten av säsongen. Vi hoppas att denna starka start på säsongen ska ge medvind, och vi planerar för att kunna lägga till en tävling i slutet av året, avslutar Emil.

Regerande Juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist tävlar med kartläsaren Patrik Barth för teamet J Motorsport i en Ford Fiesta R5 från M-Sport i klassen WRC2. I WRC2 räknas poäng från de sex deltävlingar som respektive ekipage ställer upp i.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy