Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Jacob Hilding
CHEFREDAKTÖREN: "För oss finns inga vita fläckar på kartan"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Vad är en vit fläck?

Den frågan har jag fått de senaste dagarna med anledning av det nya stöd för lokal journalistik som Arbetarbladet, och flera andra medier i landet, i förra veckan beviljades av Mediestödsnämnden.

Hela poängen med stödet är att områden som idag saknar eller har svag journalistisk bevakning ska få det. Det har kallats lite förenklat för vita fläckar-stöd.

I förlängningen ska det leda till att demokratin stärks genom att allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet främjas, som det går att läsa i myndighetens eget pressmeddelande.

Det är förstås ett väldigt bra syfte.

Arbetarbladet har beviljats stöd för Älvkarleby kommun och Hofors kommun. Totalt nära en miljon kronor för ett år framåt. Merparten för Hofors kommun. Det är något som vi kommer att ta på allvar. Det kommer att stärka bevakningen i de kommunerna. Stödet kommer att göra nytta.

Annons

Annons

LÄS MER: Arbetarbladet får nytt mediestöd – ska användas till satsningar i Hofors och Skutskär

Det nya stödet rör alltså två kommuner där Arbetarbladet för många redan idag är förstavalet när det gäller lokal nyhetsförmedling. Det gör oss också mest lämpade att ta tillvara ett stöd för lokal bevakning i de områdena. Men kan man kalla dem för vita fläckar på mediekartan? Nej, det kan man enligt mig inte göra. Däremot finns det stora möjligheter att göra mer journalistik och nå fler i de båda områdena.

Mediekonsumtionen har förändrats och de betalande papperstidningsprenumeranterna har under många år blivit färre. I takt med det har andelen av invånarna i de här kommunerna som bevisligen inte konsumerar lokal journalistik ökat. För även om våra betalande läsare digitalt ökar är det fortfarande något förhållandevis nytt.

Det är ett bekymmer och det är bra att man från den politiska maktens sida tar det på allvar. Det finns inget som journalistiken när det handlar om att vara en garant mot korruption och maktmissbruk. När rykten sprids i sociala medier så är det våra journalister som undersöker hur det verkligen ligger till.

Annons

Det är ingen hemlighet att hela mediebranschen brottas med lönsamheten. Tidigare i år fick vi nya ägare. Arbetarbladet är en del av Mittmedia som numera är en del av Bonnier News. Det pågår förändringar av vår organisation som vi hoppas ska leda till ännu bättre lokal journalistik för er läsare.

Annons

Vår affärsidé bygger på att vi är lokala. På att vi gör journalistik från de sex kommuner i Gästrikland och Norduppland där vi har betalande läsare.

Det görs av våra journalister där de allra flesta av oss bor mitt bland er. Oavsett om det är i Sandviken stad eller, som jag själv, på landsbygden utanför Hedesunda.

Gör det nya stödet att vi inte kommer att försöka utveckla vår journalistik i de kommuner där vi inte beviljas det nya stödet? Givetvis inte. Det måste vi hela tiden ha för ögonen och det är precis lika viktigt.

Det betyder inte att vi kan vara överallt samtidigt, journalistik har alltid handlat om prioriteringar. Det vet jag att ni läsare förstår.

Men det är värt att betona – för oss finns inga vita fläckar i Gästrikland och Norduppland.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy