Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vanligt folk måste kunna bo kvar efter hyreshöjningarna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Varför ska vi som hyr våra bostäder i Gävleborgs län betala ännu mer när vi redan idag bor generellt sett dyrare än de som bor i bostadsrätter och villor?" undrar Torbjörn Lööw och Torbjörn Rönnkvist från Hyresgästföreningen.

Bild: Sanna Larsson

Annons

Nu drar förhandlingarna om 2020 års hyror igång. Organisationen för de privatägda fastighetsägarna har presenterat ett nationellt yrkande på 3,5 procent. Sveriges Allmännytta hakar på och föreslår 2,5-3,5 procent. Det är förbluffande höga yrkanden som hyresvärdarna kommer med. Varför ska vi som hyr våra bostäder i Gävleborgs län betala ännu mer när vi redan idag bor generellt sett dyrare än de som bor i bostadsrätter och villor? Är det en rimlig hållning att, när alla andra kostnader går ner, så ska boendekostnaderna för just hyresgäster gå åt motsatt håll?

Annons

Vi har som vanligt inför förhandlingsarbetet analyserat bostadsföretagens ekonomi och precis som förra året konstaterar vi att det är fortsatt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Hyresrätten har varit en attraktiv investering under de senaste 20 åren och en tillgång med säkra intäkter relativt andra fastighetssegment, en trend som vi inte ser någon anledning till att den kommer att förändras framöver.

Annons

Både i Sverige och internationellt präglas ekonomin av en tilltagande avmattning. Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är fortsatt på väg ner och Hyresgästföreningen kan även se att tidigare års lägre hyresuppgörelser mer än väl har kompenserat för fastighetsägarnas kostnadsutveckling. Inför 2020 behöver hyresutvecklingen hållas på en långsiktigt mer hållbar nivå. Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter.

Landets hyresgäster betalar idag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att 1 procent i hyreshöjning minskar köpkraften med mer än 1 miljard kronor. Man ska också komma ihåg att 6 av 10 hushåll består av ensamstående och förväntas kunna bära en hyreshöjning med en inkomst. Den ekonomiska situationen för hyresgästerna påverkar hela samhällsekonomin.

Enligt den svenska modellen på hyresmarknaden med gemensamt förhandlade hyror sätts hyror efter bruksvärde, där bland annat förvaltningskvalitet ingår. Det är en modell som vi på Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta, och Fastighetsägarna, gemensamt åtagit oss att utveckla och arbeta efter. Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle kommer fortsätta ta ansvar i årets förhandlingar och vi ser fram emot konstruktiva samtal mellan parterna.

Torbjörn Lööw, ordförande Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo

Torbjörn Rönnkvist, ordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Till toppen av sidan