Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Klimathot och vägtullar

Lokalvalet i Norge

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I Sveriges tre grannländer, Norge, Danmark och Finland, hålls lokal- och regionalval (kommunval) vid annan tidpunkt än parlamentsvalet. I Norge hålls de mellan stortingsvalen. Det skedde i år 8 och 9 september, med valresultatet redovisat den senare dagens kväll.

Valresultatet har nu blivit känt, som att nästan alla de etablerade partierna utom Senterpartiet (stavas med S) gick tillbaka och att Miljöpartiet gick framåt.

Fokus om valutgången hamnade på att socialdemokratiska Arbeiderpartiet, AP, tappade stort, 8,2 procentenheter, till strax under 25 procent.

Men det bör påminnas om att alla fyra partierna i den borgerliga regeringen tappade väljarstöd. Deras sammanlagda tillbakagång var nästan lika stor som för AP: 7,3 procentenheter. Mest tappade statsminister Erna Solbergs Höyre, motsvarar Moderaterna. Tappet var drygt tre procentenheter, jämfört med lokalvalet 2015.

Annons

Annons

I Norge sitter högerpopulistiska Fremskrittspartiet i regeringen och har gjort det sedan den tillträdde 2013. Partiet har i stortingsval fått nästan 23 procent som bäst, 2009. I lokalvalet i år fick partiet 8,2 procent. Det var partiets sämsta resultat på 28 år i denna typ av val. Och det är hälften av vad partiet fick i stortingsvalet 2017, drygt 15 procent.

Väljarna i norska lokal- och regionalvalet kostade tydligen på sig att rösta annorlunda än vad de brukar göra. De vände i hög grad ryggen till fyra etablerade partier: AP och tre borgerliga, som utöver Höyre var Venstre, som motsvarar Liberalerna, och Kristelig Folkeparti, KrF, som motsvarar Kristdemokraterna.

Väljarna vände även ryggen åt det i och för sig bara 46 år gamla högerpopulistiska, invandringsnegativa Fremskrittspartiet.

Vilka röstade väljarna på då och varför? Jo, på två gröna partier. De var det gamla, traditionella Senterpartiet, SP, som gick från 8,5 procent i lokalvalet 2015 till 14,4. Och det var det nyare Miljöpartiet De Gröna, MDG, som gick från 4,3 procent till 6,8.

Jubel under norska lokalvalets valvaka hos Miljöpartiet De Gröna (MDG) i Oslo 9 september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Det förra partiet har profilerat sig för bättre villkor för landsbygd, små orter och områden långt från Oslo. Det andra partiet har profilerat sig på en politik mot klimathotet och globala uppvärmningen. Den partiföreträdare som talade på partiets valvaka nämnde svenska opinionsbildaren mot klimathotet Greta Thunberg i sitt tacktal till valarbetarna.

Annons

Utöver dessa två gröna partier gick två röda partier framåt. Det ena, Socialistisk Venstre, SV, är knappt 60 år gammalt och ökade från 4,2 till 6,1 procent.

Annons

Det andra partiet heter Rött, i svensk översättning, och är kommunistiskt eller om man så vill marxistiskt. Det fick 3,8 procent mot 2,0 i valet 2015.

I valet ställde ett nytt parti upp i kommuner i sydvästra Norge, främst Bergen och Stavanger. Den senare staden centrum för Norges oljeindustri. Partiet är emot vägtullar, och har förkortningen FNB i namn på norska.

FNB fick var sjätte röst i Bergen, Norges näst största stad. Och fick nästan var tionde röst i Stavanger. I riket sammantaget fick FNB dock bara 2,5 procent, eftersom det ställde upp i få kommuner.

Det är alltså ett polariserat valresultat, där partier som sätter arbete mot global uppvärmning högt, som MDG och SP, SV och Rött gått bra. Men det har även ett parti som FNB, som är emot åtgärder för att minska bilkörning, som vägtullar.

Det höga stödet för SP, som tagit väljare från AP och de fyra borgerliga regeringspartierna, kan ses som tecken på en regional polarisering. SP anses bättre än regeringen och stora oppositionspartiet AP ta de små, långt från Oslo liggande, kommunernas intressen till vara.

På vänsterhögerskalan kan stödet för SV och Rött till vänster, på sammanlagt tio procent, mot Höyres drygt 20 procent och Frps drygt åtta procent också ses som en polarisering.

Så trots dåligt lokalvalresultat för socialdemokratiska AP är det inte helsvart för partiet. Men för att få regera efter valet 2021 kan AP behöva göra eftergifter åt MVGs och SPs gröna håll med miljösatsningar och regionalpolitik.

Annons

AP tappade väljare främst i de delar av Norge där partiet är starkast, som norra Norge och tredje största staden Trondheim. MDG gick bra särskilt i Oslo, med drygt 15 procent i väljarstöd.

Annons

Tack vare framgångarna för de små partierna i det block som AP fortfarande är största parti i, MDG, SV, Rött och ibland även SP, kan många kommuner, bland annat flera av de större städerna, komma att få rödgröna styren med AP som ledande parti.

AP minskade. Men det gjorde de två större borgerliga partierna också. Och båda de två mindre borgerliga regeringspartierna, KrF och Venstre, ligger exakt på, eller strax under, småpartispärren till stortinget på fyra procent.

Och nya partiet för vägtullmotstånd tog väljare främst från Höyre och Frp. Så om det ställer upp i stortingsvalet 2021, men får under fyra procent, drabbas det Höyreledda blocket.

Så trots dåligt lokalvalresultat för socialdemokratiska AP är det inte helsvart för partiet. Men för att få regera efter valet 2021 kan AP behöva göra eftergifter åt MVGs och SPs gröna håll med miljösatsningar och regionalpolitik. Dock kanske inte för mycket och med fler vägtullar, så att väljare förloras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan