Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskDalarnas län

Göran Greider
Nej till söndagsöppet på Systembolaget!

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Annons

Moderaterna, med Ulf Kristersson i spetsen, kräver nu att Systembolaget ska hållas öppet även på söndagar. För valfrihetens skull och för kundernas – men inte för folkhälsan och för de många tusen människor, i synnerhet barn i familjer med alkoholmissbruk, som kommer att drabbas när alkoholen tillåts flöda friare. Min spontana reaktion när jag hörde om detta moderatförslag i fredags var att det faktiskt skulle vara bra om moderaterna stängde redan på fredagar.

Moderaternas krav är högerpopulistiskt och det uttrycker egoismen hos de privilegierade samhällsklasserna: Kosta vad det kosta vill i mänskligt lidande, men Systemet ska vara öppet och jag ska kunna handla vad jag vill när jag vill!

Annons

Systembolaget i Smedjebacken. Håll det stängt på söndagar!

Bild: Martina Fasen

Annons

Jag har svårt att förstå mig på den egoismen. Själv anser jag att det var fel redan att öppna Systembolaget på lördagar.

Moderaternas krav är högerpopulistiskt och det uttrycker egoismen hos de privilegierade samhällsklasserna: Kosta vad det kosta vill i mänskligt lidande, men Systemet ska vara öppet och jag ska kunna handla vad jag vill när jag vill! Jag har svårt att förstå mig på den egoismen. Själv anser jag att det var fel redan att öppna Systembolaget på lördagar.

De flesta människor har inga problem med att hantera sitt drickande och inga större svårigheter att planera sina inköp under veckans vardagar. Jag vet inte, men jag tvivlar på att det finns någon genklang hos svenska folket för detta återfall i ren nyliberalism hos moderaterna. Men partiet letar desperat efter frågor att profilera sig på, det räcker uppenbarligen inte med hårdare tag mot gängkriminaliteten som länge varit det enda Kristersson pratat om.

Idén att alkohol ska vara tillgängligt i butikerna varje dag i veckan innebär att steget tas fullt ut mot att betrakta en drog enbart ur marknadsekonomisk synvinkel: Som en vara vilken som helst på marknaden. Men vin, öl och sprit är inte vilka varor som helst. De kan leda till beroende och ett missbruk som innebär mycket lidande, inte minst för barn i familjer där det dricks för mycket, samt kostnader för skattebetalarna i form av vård för missbruket.

Annons

Annons

För så är det ju: Bara en mindre del av kostnaden för en flaska vodka syns på Systemets hylla – en annan del av kostnaden gömmer sig i utgifter för vård, trafikolyckor, förlorad arbetstid och många timmar av socialtjänstarbete.

Svenska folket dricker mindre idag än för bara tio år sedan. Särskilt ungdomar är numera mer återhållsamma. Förtroendet för Systembolagets monopolställning är högt. Men det finns oroande tecken. En punkt i Januariavtalet handlar således om att frågan om gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas. Det är lite av en våt dröm för den urbana övre medelklass som drömmer om att fara omkring på svenska vingårdar på landsbygden och få känna sig som fransmän. I praktiken skulle ett ja till gårdsförsäljning öppna för vin- och spritbutiker även i städer och tätorter.

I praktiken skulle ett ja till gårdsförsäljning öppna för vin- och spritbutiker även i städer och tätorter.

I Januariavtalet sägs det att gårdsförsäljning ska utredas och det heter också att om det genomförs måste Systemets monopol ändå kunna säkras. Det är en illusion. EU-experter brukar hävda, att om gårdsförsäljning tillåts, ja då kommer EU-rätten inte att acceptera ett fortsatt alkoholmonopol i Sverige. ”Ett införande av gårdsförsäljning skulle med stor sannolikhet fälla Systembolaget vid en ny prövning i EU-domstolen”, konstaterar Ulf Bernitz, professor i Europarätt.

Att moderaterna föreslår söndagsöppet på Systembolaget avslöjar en viktig egenskap hos den ekonomiska människan (Homo Economicus) som utgör det mörka hjärtat i det rena marknadstänkandet: Den människan är döv och stum inför mänskligt lidande.

Annons

Annons

Till toppen av sidan