Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskLiten bergspredikan för socialister

Göran Greider
Göran Greider: Liten bergspredikan för socialister - Del 17

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Liten bergspredikan för socialister utgavs 2018 av Ordfront förlag. Pressbild: Ordfront förlag.

Annons

Arbetarbladets ledarsida publicerar Göran Greiders bok Liten bergspredikan för socialister.

Själv beskriver Göran Greider sin bok på följande sätt:

"Detta är en moralisk-politisk pamflett. Att den heter Liten bergspredikan för socialister beror inte på att den är kristen – även om jag tror att all socialism är evangeliskt färgad – utan på att den politiska radikalismen alltid startar i den ursprungliga situationen: Du hör en människa agitera och röra upp dina känslor och aktivera ditt engagemang och ditt förnuft. Och du får ett löfte om att ett annat samhälle är möjligt."

Första avsnittet publicerades 6 juli.

”Hon måste få samma rätt att bestiga talarstolen”.

Annons

”Mödrar, döttrar, systrar, Nationens representanter, fordrar att bli företrädda i nationalförsamlingen. I klar insikt om att okunnighet, glömska och förakt i fråga om kvinnans rättigheter är de enda orsakerna till de allmänna missförhållandena och styrelsens förfall, har vi beslutat att i en högtidlig förklaring utveckla kvinnans naturliga, oförytterliga och heliga rättigheter, på det att denna förklaring, ständigt aktuell för alla medlemmar av samhället, må oupphörligt erinra dem om deras rättigheter och plikter, genom att de ständigt på detta sätt kan jämföras med vad som är all styrelses mål, sålunda må vinna i anseende, och på det att de besvär, som framförts av medborgarinnorna och hädanefter grundas på enkla och oomtvistliga grundsatser, ständigt må tjäna till grundlagens och de goda sedernas vidmakthållande och allas lycka.”

Annons

Olympe de Gouges, ur Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter, 1791

Olympe de Gouges (1748–1793) hette egentligen Marie Gouze och var en av den franska revolutionens stora gestalter. Hon kom från knappa förhållanden, pappan var slaktare, men hon slog sig energiskt fram som dramatiker och författare och blev en viktig person i de parisiska salonger där revolutionens och tredje ståndets idéer diskuterades. I en rad olika frågor intog hon mycket radikala ståndpunkter. Hon bekämpade slaveriet och krävde rätten till skilsmässa och fri sexualitet. Hon var kvick och hade ordet i sin makt. Ett berömt yttrande är: "En kvinna har rätt att bestiga schavotten. Hon måste få samma rätt att bestiga talarstolen."

Annons

När den franska revolutionen bröt ut 1789 – en revolution som för övrigt inleddes med Pariskvinnornas brödmarsch ut till kungens slott - stödde hon den omedelbart. Frankrike exploderade. När kungen Ludvig XVI avrättades protesterade hon – inte därför att hon var rojalist, utan för att hon var emot dödsstraff. Det retade upp de mest extrema jakobinerna och i november 1793 avrättades även hon.

Olympe de Gouges har märkligt nog förblivit en relativt okänd gestalt i såväl revolutionens som feminismens historia.

Annons

Annons

Till toppen av sidan