Annons

Annons

Annons

Simon Ridell

ledare socialdemokratiskGävle

Simon Ridell
Simon Ridell: Direktkoppla Moderaternas egen "Ge en gåva"-knapp till tiggarna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

På Moderaternas sajt går det att hitta en sida där den som känner sig extra dumdristig kan "ge en gåva" till partiet och dess valfond. 200 kronor räcker till 200 kampanjknappar och 500 räcker till 50 affischer, berättar de. "Ingen gåva är för liten, allt stöd är viktigt och behövs" manar de på.

Det är en slags variant av "passiv pengainsamling" som är det lite finare ordet för tiggeri som moderater använder när de skriver motioner om att förbjuda samma sak – fast då för EU-migranter som sitter med pappmuggar på våra gator. Inget förstör den moderata vardagen så som ett glatt "Hej, hej!" från en EU-migrant på samhällets botten. Ska de verkligen behöva tänka på sådant när de, besvärligt nog, köper vin till söndagsmiddagen en lördag? Det moderata livet är redan en omöjlig ekvation som tar upp all tankekraft, sådana distraktioner vill de varken skänka en tanke eller krona till.

Annons

Annons

Att ingen gåva heller är för liten eller att allt stöd är viktigt och behövs även för en människa på den kalla trottoaren rinner av den moderata teflonhjärnan.

Det skulle ta en tiggande EU-migrant omkring 25 dygn att samla ihop till 50 moderata valaffischer och 10 dygn att få ihop till 200 M-märkta kampanjknappar. Dessvärre för Moderaterna tänker de sannolikt inte prioritera på det viset.

De flesta rapporter säger att de som tigger drar in mellan en tjuga och en femtiolapp per dag när de sitter utanför gallerior eller din lokala matvarubutik. Gissningsvis väljer de överlevnad framför att ge en gåva till ett av de partier som vill rensa bort dem från gatorna och arbetar för att stänga igen det som många EU-migranter upplever som sin sista utväg. Som säkert är bekant är Sverigedemokraterna ett annat sådant parti, det är därifrån Moderaterna hämtat idén om att försöka stoppa tiggeriet.

Förslagen om tiggeriförbud går som en våg genom landet – Vellinge i Skåne var först att få igenom otyget och det logiskt nog under uppmärksammade former. En dråplig detalj som uppmärksammades var exempelvis att det endast fanns en tiggare i hela kommunen. För mycket uppenbarligen.

Moderaterna har en egen "Ge en gåva"-knapp. Den kan de använda för att samla in pengar till tiggare istället för till sig själva, tycker Simon Ridell. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Sedan dess har tiggeriförbuden radat upp sig – Staffanstorp, Bromölla, Katrineholm, SD:arnas paradis Sölvesborg såklart och nu har löpelden kommit till kranskommuner i Stockholmsområdet som Täby och Lidingö. På tisdagen försökte så Moderaterna i Gävle att få till en förändring i de lokala ordningsföreskrifterna som kunde öppna upp för ett tiggeriförbud även här. Bara Sverigedemokraterna stöttade förslaget i kommunstyrelsen, medan Kristdemokraterna avstod. Det räcker som tur är inte för minskad medmänsklighet även i Gävle. Bara någon dag senare var det också dags för Moderaterna i Älvkarleby att lägga ett liknande förslag.

Annons

Som många konstaterat om och om igen, en människa slutar inte vara fattig bara för att de tvingas sluta sitta ute och tigga. Att en redan hårt ansatt poliskår skulle tvingas syssla med avvisning är också en invändning värd att lyfta fram.

I M-motionen finns ingen alternativ lösning. Något som skulle kunna hjälpa en bra bit på vägen är om Moderaterna direktkopplade sin egen "Ge en gåva"-knapp till en organisation som hjälper tiggarna. Där finns det miljoner att hämta, pengar som annars skulle gå till att förbjuda utsatta människor att be om hjälp.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan