Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Du matar biogasdraken för dåligt, kära kommunmedborgare

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Biogasdraken är biogasanläggningen i Forsbacka, som Gästrike Ekogas AB äger och driver. Egentligen borde den kallas "Dottern Biogas" eftersom Gästrike Ekogas AB är ett dotterbolag till kommunförbundet Gästrike Återvinnare.

"Dottern Biogas” tuggar i sig ditt matavfall och producerar sedan biogas – ett fossilfritt drivmedel som Gästrike Ekogas gett sig den på att vi ska köra våra fordon på inom kort, skriver Annemari Bergström.

Bild: Erik Wikström

Hon matas med matavfall från din bruna komposttunna, som sedan processas och bli biogas. Men ditt matavfall har du sorterat alldeles för dåligt – du har kanske slängt en bit plastfolie eller låtit ett märke på apelsinskalet du slängde följa med ner i “bruna påsen”.

LÄS MER: Nu blir det ännu dyrare att sortera fel

Annons

Annons

LÄS MER: Förslag till höjda avfallstaxor väcker politiskt motstånd

Då får personalen på kommunförbundet Gästrike Återvinnare använda sin tid för att “sortera” i dina bruna påsar. Just nu går det åt för mycket tid till detta arbete och därför kommer du att straffas med höjd taxa från årsskiftet för att bli av med ditt matavfall. Att du tidigare dessutom varit miljömedveten och komposterat ditt eget matavfall till näringsrik jord får du ingen som helst uppskattning för efter årsskiftet.

LÄS MER – DEBATT: Vi eldar upp sopor för 13 miljoner kr per år – i onödan!

Du sköter inte heller sorteringen ordentligt i din gröna tunna. Där ska egentligen bara finnas så små saker som till exempel tops, tandpetare och tamponger. Men den minsta tunna som finns för hushållen rymmer 140 liter så det dröjer länge innan den blir full med de tillåtna sakerna.

Tala då om bristande “signalsystem” från Gästrike Återvinnare till oss medborgare.

Naturligtvis ska vi sortera både glas, metall och plast liksom en hel del annat, men då behöver vi också fler uppsamlingspunkter.

Annons

“Dottern Biogas” tuggar i sig ditt matavfall och producerar sedan biogas – ett fossilfritt drivmedel som Gästrike Ekogas gett sig den på att vi ska köra våra fordon på inom kort. Att den gasen kostar mycket mera än att driva sin bil på exempelvis el förstår man tydligen inte betydelsen av utan man planerar tvärtom flera tankstationer i både Gävle och Sandviken framöver.

Annons

Ett företag som vill lansera en ny produkt, drivmedel eller annat, bör rimligtvis undersöka marknaden litet bättre först innan man sätter igång med storskalig produktion. Idag är Gästrike Biogas AB tvungen att sälja stora delar av sin producerade gas till cirka halva priset till Sandvik AB. Undra på att “pappa Gästrike Återvinnare” behöver mera pengar från oss medborgare!

“Pappa Gästrike Återvinnare” – det bästa du kan göra är att gifta bort din” Dotter Gästrike Biogas AB” med ett privatägt företag, som förstår sig på ekonomi, så vi kommunmedborgare slipper taxehöjningar vartannat år!

Annemari Bergström, Österfärnebo

Annons

Annons

Till toppen av sidan