Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Gästrike Återvinnares styrelse är för naiv när det gäller ekonomi

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till Gästrike återvinnares styrelse: Att sälja Ekogas är slöseri med skattebetalarnas pengar

Vi förvånas över att styrelsen i Gästrike Återvinnare uppvisar en sådan naivitet när det gäller ekonomi. Varför har ni inte klart angivit i ägardirektiv vad som kan anses som acceptabel ekonomisk utveckling av ert dotterbolag Gästrike Ekogas AB? Istället har ni från 2013 och fram till 2018 gradvis låtit underskotten accelerera för varje år utan att reagera eller satt några villkor, och nu uppgår den samlade förlusten sedan 2013 till mellan 40 och 45 miljoner.

Annons

Annons

LÄS MER – DEBATT: Kommuner ska inte konkurrera med privata producenter

Nog är det dags att fundera över framtiden för denna verksamhet, vars förluster/ägartillskott finansieras av skattemedel från våra medborgare.

En framtid kan bestå i försäljning, men ett vet vi och det är att Gästrike Ekogas AB inte har något större värde idag utan väsentligt lägre värde än den mängd pengar som investerats i bolaget, men det är kanske dags att ta den förlusten innan den blir ännu större om några år?

En annan möjlig utväg är att fundera över en alternativ användning av råvaran i de bruna påsarna, exempelvis till elenergi och fjärrvärme.

Vad som dock står utom allt tvivel är att styrelsen för Gästrike Återvinnare behöver strama upp sina villkor gentemot sitt dotterbolag Gästrike Ekogas AB väsentligt. I synnerhet när de ekonomiska finansiärerna är alla skatte- och avgiftsbetalande medborgare i de fem medlemskommunerna.

Ann-Mari Bergström, kommunfullmäktige (M) Sandviken

Jonas Klang, kommunfullmäktige (M), Sandviken

Jonny Bratberg, kommunfullmäktige (M), Sandviken

Pekka Seitola, kommunfullmäktige (M), Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan