Annons

Annons

Annons

Simon Ridell

ledare socialdemokratisk

Simon Ridell
Simon Ridell: "Sölvesborgs-effekten" Jimmie Åkesson inte talar om

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I en intervju med Aftonbladet deklarerade Jimmie Åkesson att det är Sverigedemokraterna som nu leder oppositionen. Han pekade sedan på Sölvesborg som anledningen till detta. Egentligen borde han inte våga peka dit då partiets styre håller på att koka upp oro och kaos i Blekingekommunen.

Jimmie Åkesson har inte fel dock, om att han leder oppositionen – Ulf Kristersson har dessutom dansat efter hans pipa länge redan. Än värre är att Stefan Löfven också gör det.

Sverigedemokraterna är numer hack i häl på Socialdemokraterna, det har flera opinionsmätningar visat på sistone, senast i DN/Ipsos. Att SD går starkt framåt i opinionen igen har knappast att göra med någon flyktingvåg, någon sådan finns inte just nu, utan snarare januariavtalet som satt Socialdemokraterna i ett läge där de tvingas driva mittenpartiers politik. Eller, mitten är snällt sagt, högerpolitik är mer korrekt.

Annons

Annons

Det har sagts förr och det tåls att säga igen. Socialdemokraterna behöver hitta sätt att flytta fram positionerna i de frågor där de är traditionellt starka. Som den om välfärden där Jimmie Åkesson närmast har fritt fram medan övriga fortfarande försöker hitta fotfäste i frågor om migration och oroligheter i förorter.

Vad Jimmie Åkesson själv tror ligger bakom det faktum att han nu vågar titulera sig oppositionsledare? I Aftonbladet-intervjun lyfte Åkesson läget i Sölvesborg, där partiet styr, som en stark anledning till att Sverigedemokraterna fått ännu en skjuts i opinionen:

"Det finns en ”Sölvesborg-effekt”. Vi har synts väldigt mycket kring kommunen. Det är på gott och ont, men mest gott. Där ser man att vi kan styra. Det har varit Louise (Erixon red. anm) som synts väldigt mycket, en ung kvinna. Jag tror att det kan bidra till att vi lockar kvinnor."

Jimmie Åkesson är glad över det som händer i Sölvesborg. Det borde han inte vara. Foto: Fredrik Sandberg / TT

"Mest gott" tycker han alltså. Då är det viktigt att tala om den "Sölvesborgs-effekt" Jimmie Åkesson helst inte talar om.

Den levereras av tidningen Arbetet, som rapporterar om att kommunens anställda känner rädsla efter att Sverigedemokraterna roffat åt sig makten. Det pratas bland annat om en "hårdnad ton", att uppdelningen för och emot SD blivit ett arbetsmiljöproblem och att det har blivit svårare att anställa i kommunen.

Annons

En anställd går ur Facebook-gruppen "Sölvesborgs SD-styre under luppen" med orden "Jag är rädd för repressalier från min arbetsgivare och styrande politiker som infekterat verksamheten och synen på den."

Det är alltså denna plats som Jimmie Åkesson vill lyfta fram som den viktigaste faktorn till framgångarna i opinionen. Det talar sitt tydliga språk för jo, förvisso är det sant att det här med att sprida rädsla är en väldokumenterad ingrediens i SD:s framgångsrecept.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan