Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vår cup ökar jämlikheten i tjejers och killars idrottande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi vill utjämna oddsen, så att alla får lika bra chanser att utvecklas både på fotbollsplanen och i arbetslivet", skriver representanter för Kommunal Mitt. Foto: TT

Annons

Citat från en tidigare reklamfilm: ”Jag kollade på min brorsas fotbollscup i helgen. En pappa där skrek att de spelade som tjejer. Men så bra var de inte.”

Självklart borde alla ha samma förutsättningar att utöva idrott, oavsett kön. Men så är det inte idag, inte på långa vägar.

För att lyfta den här viktiga frågan sponsrar Kommunal varje år en distriktsturnering för flickor 16 år anordnad av Svenska Fotbollsförbundet, Cup Kommunal. Det är något som vi har gjort sedan 1991 och vårt mål är att tjejer ska få samma förutsättningar som killar i sitt idrottande. Många av våra största stjärnor idag har spelat i Cup Kommunal, och Pia Sundhage är en som har talat sig varm om cupens betydelse för flick- och damfotbollen i Sverige

Annons

Annons

Idrott som utövas av kvinnor missgynnas såväl ekonomiskt som medialt, tyvärr innefattar det också tränings- och matchtider. Idrottande kvinnor måste ofta arbeta vid sidan om sin elitsatsning i högre grad än män för att klara av försörjningen. Det är några av skälen till att vi valt att satsa på Cup Kommunal.

Som fackförening med övervägande andel kvinnliga medlemmar känns det självklart att göra vad vi kan för att bidra till ökad jämlikhet. Vi vill utjämna oddsen, så att alla får lika bra chanser att utvecklas både på fotbollsplanen och i arbetslivet.

Vi vet att vår framtid ligger hos de unga, det är de som kommer att driva saker framåt – och då vill Kommunal vara med.

Välkommen att se vår framtid i gruppspel på Gavlevallen 8–10 november du också!

Barbro Andersson, avdelningsordförande, Kommunal Mitt

Emil Thyr, ungansvarig, Kommunal Mitt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy