Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaOckelbo

Jacob Hilding
Det krävs journalister för att ge rätt bild av Ockelbo – kom och träffa oss!

Under fredagen kan du träffa oss från Arbetarbladet på Ica Ugglebo i Ockelbo. Vi kommer att vara där i två timmar mellan 12 och 14. Du träffar mig, vår reporter med ansvar för Ockelbo, Simon Larsson och vår sportchef Per Bäckström. Välkomna förbi!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Det är en del av de läsarträffar vi nu ägnar oss åt. Våra reportrar är förstås i Ockelbo oftare än ett par timmar en fredag eftermiddag. Men vi vill också ha era synpunkter och tankar om vår journalistik. Det är viktigt för oss för att hela tiden bli bättre.

Det finns inte några andra medier som gör så mycket oberoende journalistik från Ockelbo kommun som just Arbetarbladet, ingen public service och inget annonsblad. Vill du ha trovärdig och lokal journalistik från Ockelbo, då är det Arbetarbladet du ska läsa.

De senaste åren har det pågått en debatt om journalister kontra informatörer. Den handlar i korthet om att journalisterna blivit allt färre, medan informatörerna blivit allt fler – och att den obalansen inte gynnar medborgarna.

Annons

För Arbetarbladets del har det varit en speciell situation med just Ockelbo kommun eftersom två av våra journalister genom åren bytt arbetsgivare från oss till kommunen, där de istället börjat jobba som informatörer. Två duktiga medarbetare som jag förstår var attraktiva att rekrytera. Jag förstår även dem som ville testa nya möjligheter utanför mediebranschen.

Annons

Nyligen kunde vi i en artikel berätta att Ockelbo kommun skrotar just den skribenttjänst som de haft.

LÄS MER: Kommunen skrotar skribenttjänst – letar ny kommunikatör: "Handlar inte om att förmedla propaganda"

Det var på tiden, eftersom det i förlängningen är en otjänst gentemot de egna kommuninvånarna. Fler kommuner borde ta efter.

"Vi kan aldrig ersätta media, det är en av de viktigaste demokratiska rollerna i ett fritt samhälle", säger kommunchefen Lars Sjödin i en intervju med Arbetarbladet.

Det har han alldeles rätt i. Avsändaren är avgörande för trovärdigheten. Alldeles oavsett hur ambitiös informatören själv är så är det självklart att du som läsare måste ha mer än ett kritiskt öga gentemot urval och innehåll av den kommunala informatören.

Oavsett hur välskriven och intressant informatörens text är så är det inte journalistik, och kan aldrig fylla den funktionen som krävs i ett lokalsamhälle som garant mot maktmissbruk och korruption, som skildrare av lokala nyhetshändelser.

Annons

I samma artikel berättar vi om en text på kommunens hemsida som handlar om Wij Trädgårdar, helt utan att det nämndes i texten om de välkända ekonomiska problemen. Den här typen av gråzoner mellan information och journalistik är inte att göra de egna medborgarna en tjänst.

Kommunchef Sjödin pratar även i samma artikel om att medierna drog sig tillbaka från Ockelbo för några år sedan.

Jag hoppas att ni som läste det har uppmärksammat den satsning som Arbetarbladet nu gör på mer lokal journalistik, bland annat från Ockelbo.

Kom gärna förbi och diskutera det med oss under fredagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy