Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Årets Sandvikenbo

HILDING: Min vän, min mamma och Märta – de vet vad som är viktigt

Annons

Märta Dufvenberg är Årets Sandvikenbo 2019. Stort grattis! För alltid inskriven i historien som den första att få utmärkelsen framröstad av Arbetarbladets läsare. I god konkurrens med Jessica Andersson och Chia Abdolah, och deras fantastiska insatser för Sandviken under året.

15-åriga Märta har samlat in åtskilliga tusenlappar till hjärnforskningen. Det gör hon för att hon av egen erfarenhet vet vilken skillnad det gör. Det är skillnaden på liv och död.

LÄS MER: Märta Dufvenberg är Årets Sandvikenbo – den första någonsin: "Överraskad och hedrad"

Annons

Annons

En mycket nära vän till mig som drabbats av en allvarlig cancer fick häromdagen beskedet att hans tumör minskat med hälften, och spridningen gått tillbaka. En ny form av behandling hade haft bättre effekt än någon vågat hoppas på.

Min mamma fick häromåret en aggressiv form av elak bröstcancer. Ett bröst mindre, cellgifter och strålbehandling senare och hon blev frisk.

Det handlar inte om tur, vilja eller skicklighet – utan det är resultatet av studier och forskning under lång tid.

De som drabbats av något så allvarligt som en hjärnblödning, som Märta Dufvenberg, vet det här. Min vän vet det, och min mamma vet det.

"Utan bidrag till forskningen så sker inte såna här framgångssagor!", skrev en gammal klasskompis till min vän efter det positiva besked han fick häromdagen.

Det är värt att påminna sig om det.

När allting flyter på, när det går som det ska – då är det lätt att glömma bort att förändring och utveckling bara kan ske om människor bryr sig. Kanske är det bara mänskligt att glömma, en helt nödvändig överlevnadsinstinkt, för vem orkar gå och tänka på allvarligheter i parti och minut?

Därför vill jag passa på att påminna om att du ska lyfta blicken mot Märta Dufvenberg. Årets Sandvikenbo 2019. Det är den sortens människor, som med sina osjälviska handlingar gör sin närhet till en bättre plats som vi på Arbetarbladet vill lyfta fram i ljuset genom att arrangera en tävling som Årets Sandvikenbo.

Annons

LÄS MER: Märta låg i respirator 21 dagar efter hjärnblödning – nu samlar hon in hundratusentals kronor till forskningen

Annons

Fundera nu på hur du vill bidra till den forskning som gör att din vän, din mamma, din dotter eller bara hen som du passerar på gatan ibland får större möjlighet att klara sig när det fruktansvärda händer. Därefter tillåter du dig att fira segrarna som gör att många som skulle ha varit dödsdömda för bara ett antal år sedan nu istället får möjlighet att leva. Om vi inte tillåter oss fira och njuta så är inget något värt.

Märtas anhöriga svävade i ovisshet i åtskilliga dagar.

Det är en seger för oss alla åt hon nu kunde stå på isen i Göransson Arena och ta emot de hyllningar hon så väl förtjänar.

Vi måste fira segrarna.

Gör det, Märta!

LÄS MER: Sabina Bär blev Årets Gävlebo: "Det känns jättekul – glad och stolt"

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy