Annons

Annons

Annons

Bredmossen

Läsartext
Järbo IF var med och plockade 13 ton skräp när hela Sverige städades

Omkring 13 ton. Så mycket skräp har idrottsungdomar plockat från svensk natur under året genom ett samarbete med Städa Sverige, Ica och Ica Stiftelsen. Samtidigt har de 70 medverkande lagen fått dela på 527 000 kr för sin insats. En av klubbarna som utrustade sig med sopsäckar och gav sig ut var Järbo IF.

Detta är en läsartext.

I år har det varit premiär för det landsomfattande samarbetet Klara, färdiga, städa! Under några veckor i juni respektive september-oktober har idrottsföreningar på orter där Ica-handlare säljer Ica:s miljökasse städat i sin närmiljö. Och det har gett gott resultat för miljön.

– Alla inblandade har stått för en konkret och verkligt värdefull miljösats. Extra roligt är att vi genom detta samarbete har kunnat aktivera många föreningar på orter där vi tidigare inte har städat, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Annons

Städarna hittade mycket skräp runt Hålldammen och längs Jädraån. Foto: Järbo IF

Annons

Hela 905 gula säckar har de 70 medverkande lagen fyllt med skräp, vilket motsvarar drygt 13 ton. Som alltid har det varit mycket skräp i plast, såsom förpackningar och frigolit, men också fimpar, mediciner, oljefilter, fiskelinor och större metallskrot.

Städning utfördes bland annat av Järbo IF Fotboll F06 och Järbo IF skidors ungdom i samarbete med ICA Nära Järbo. En dag plockade de 30 säckar med skräp utmed Hålldammen och Jädraån. Bland annat hittades mängder med fimp och en cykel.

– Det var en rolig grej att göra tillsammans samt att det är en bra sak att göra för vår närmiljö. Det gav oss en tankeställare på hur lätt många tycks ta på nedskräpning och att vi ska föregå med gott exempel, berättade klubben efter insatsen.

Spelare i Järbo IF Fotboll F06 var med och plockade skräp i rikstäckande kampanjen Klara, färdiga, städa! Foto: Järbo IF

Totalt har 1 798 ungdomar och ledare deltagit i projektet detta premiärår. Utöver att de har fått nya miljö- och hållbarhetskunskaper, har de också fått en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar. Totalt delar de 70 föreningarna på 527 000 kronor.

Järbo IF fotboll F06 kommer att använda pengarna till att åka på fotbollscup, och skidsektionen använde de intjänade pengarna till ett familjeläger i Orsa på skidor i slutet av november.

För Ica innebär det här ytterligare en insats för en god morgondag.

– Ica-handlarna har historiskt alltid stöttat lokala idrottsföreningar. Det är fint att se att den klassiska sponsringen, som i sig är viktig, ibland också leder till samarbeten som har fler vinnare – som i detta fall närmiljön, säger Pinar Basaran, generalsekreterare Ica Stiftelsen.

Läsartext: Åsa Berg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan