Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaÄlvkarleby

Jacob Hilding
Hilding: Köp inte rykten på nätet – betala istället för en riktig lokaltidning

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Arbetarbladet satsar på lokal journalistik. För oss är det viktigt att ni får läsa om det som händer i hela Gästrikland och Norduppland.

Men även om närheten till er läsare är bland det viktigaste för oss – så räcker det inte. Det är också viktigt att ni vet att det är journalister på en tidning med en utgivare som är ansvarig för det som skrivs, och som är ansluten till det pressetiska systemet som levererar den där nära journalistiken.

Idag finns vi på plats i Älvkarleby för att träffa er, det som vi brukar kalla för läsarträffar. Nyligen var vi på plats i Skutskär. I Älvkarleby kommun, precis som i de flesta andra, finns mer eller mindre livfulla Facebook-grupper där det går att sprida sina ord. Ibland med en ambitiös administratör av sidan, ibland får ordet löpa till synes fritt men tyvärr allt för ofta oansvarigt och oetiskt. Oavsett vad man tycker om den typen av sidor i sociala medier så är de år 2020 en del av verkligheten och yttrandefriheten. Det är bara att förhålla sig till.

Annons

Annons

De kan däremot aldrig ersätta journalister. Flera gånger har Arbetarbladets reportrar granskat rykten på nätet och berättat hur det verkligen ligger till. Det är värt att komma ihåg nästa gång du reagerar på något som du läser i en Facebook-grupp. Vänd er till lokaltidningen för att få veta hur det ligger till.

När någon sprider nyheter i sociala medier så är det också ofta en lokaltidning som Arbetarbladet som är ursprungskällan. Utan oss skulle det bli ett allvarligt informationsvakuum i era lokalsamhällen, även med sociala medier på armlängds avstånd.

Inte heller kan helt annonsfinansierade blad eller sajter ersätta de oberoende lokaltidningarna när det handlar om att leverera trovärdig och inte minst just oberoende lokaljournalistik. Vi är på er läsares sida, ingen annan finns i kulisserna och styr oss. Det kan ni vara säkra på. Den oberoende lokaljournalistiken är nämligen också vår affärsidé, utan den skulle ni inte betala för det vi gör.

Även för annonsblad och annonsfinansierade sajter är det också vi som lokaltidning som ofta är ursprungskällan. Inte sällan delas det då öppet och gratis, när vi samtidigt är beroende av betalande prenumeranter för att alls kunna göra den oberoende journalistik som är helt nödvändig som motvikt mot korruption och maktmissbruk i era lokalsamhällen. I förlängningen missgynnar det er som medborgare i era lokalsamhällen, ni som är de som behöver journalistiken – och även det är värt att påminna sig om.

Annons

Ni som redan betalar för vår journalistik, oavsett om det är i papper eller digitalt, förstår det här – och ni är våra viktigaste ambassadörer för att få andra att förstå just det.

Idag träffar ni alltså oss vid Coop i Älvkarleby. Det är jag som chefredaktör och ansvarig utgivare, vår sportchef Per Bäckström och vår reporter med extra ansvar för just Älvkarleby kommun, Conny Svensson, som är på plats mellan 12 och 14. Då vill vi ha era synpunkter på vår journalistik och era tips om vad vi bör berätta. Välkomna!

Annons

Annons

Till toppen av sidan