Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Jacob Hilding
HILDING: Låt oss slippa nya gevärshot – som lokala journalister tar vi vårt viktiga ansvar

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Jag var reporter på Arbetarbladet vid svininfluensan hösten 2009. Det var en uppskruvad stämning. Vid de timslånga köerna för att få vaccin i Tierp var stämningen irriterad. "En man hotade att hämta bössan", berättade vd:n för företaget som utförde vaccineringen.

Det är en del som skiljer sig från året med svininfluensan, det finns annat som påminner. Den påstådda hamstringen av mat liknar till viss del vaccinjakten. De privata bilderna i sociala medier på tomma hyllor gör ingen lugnare, och ger sällan hela bilden.

Jag har aldrig något problem med att förklara betydelsen av lokal journalistik. Men sällan är det så enkelt som i lägen där det börjar spridas mycket rykten. 2020 är granskningar av rykten i sociala medier och att sticka hål på bubblor fyllda med lögner bland det viktigaste en lokaltidning kan ägna sig åt.

Annons

Annons

Läser du ett påstående i sociala medier, vänd dig till din lokaltidning för att få koll på läget i din närhet. Att sälja trovärdighet blir en del av vår affärsidé. Ibland behöver vi fatta snabba beslut och berätta väldigt färska uppgifter, då ska vi vara transparenta med att läget är osäkert. Vi undersöker och tar reda på hur det ligger till. Vi granskar och vi skildrar. Vi gör helt enkelt journalistik, oberoende från myndigheter och makthavare. Det är något helt annat än information, som ska vara gratis.

Att göra journalistik kräver professionella journalister. Det kostar pengar. Även om frågan om varför all vår journalistik om coronaviruset inte är gratis dykt upp några gånger senaste veckan så upplever jag en stor förståelse för att journalistik är något helt annat än information, och att det är något man måste betala för oavsett om den är digital eller i papper. Vi behöver prenumeranter, utan er ingen lokal journalistik och utan lokal journalistik ett sämre samhälle att leva i.

Jag har däremot hört åsikten att journalistiken inte ska vara så kritisk i det här skedet. Jag tror bland det farligaste som finns i ett sådant här läge där mycket i samhället händer på kort tid är om vi som journalister slutar ställa kritiska frågor.

Jag har även stött på uppfattningen att vi inte borde ha varit på plats och berättat om när Skutskär i fredags, trots tomma läktare på många andra håll i idrottsvärlden, valde att spela sin bandymatch inför publik.

Annons

Annons

Att skildra vad som sker i våra lokalsamhällen är en lika viktig del av vår journalistik som att granska. Det sämsta vi kan göra i ett sådant här läge är att låta bli att berätta om det som sker - oavsett om man tycker att det var ett dumt drag av Skutskärs bandy att spela inför publik eller inte.

Från Arbetarbladets sida kommer en stor del av redaktionen under måndagen och tisdagen att jobba hemifrån. Ni behöver vår journalistik och därmed friska journalister som kan leverera den. Vi tar vårt ansvar för ett fungerande lokalsamhälle – även i tuffa tider.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy