Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det går att kombinera vindkraft med bevarande naturvärden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det kan väl inte bara handla om att exploatören Sveavind ska tjäna snabba pengar? Vi måste väl värna om övriga intressen också? ", skriver debattören.

Bild: Privat

Annons

Den 30 mars ska kommunfullmäktige i Gävle fatta beslut om man ska nyttja sitt veto för att stoppa den gigantiska kustnära vindkraftparken Utposten 1 strax norr om Iggön. På ett område där det kustnära fisket har haft sin utkomst sedan urminnes tider och områden som är mycket välbesökta av människor som vill komma ut till en orörd natur, fågelskådare och andra planerar Sveavind att bygga världens största vindkraftverk bara ett par kilometer från land.

Annons

Annons

Många intressen riskerar nu att få stå tillbaka för en enorm industrietablering.

Vad skulle då ett stopp innebära? Skulle det innebära att det inte blir någon vindkraft i havet? Nej, det skulle bara innebära att vindkraftparkerna får byggas något längre ut där dom inte påverkar Jungfrukustens naturvärden på samma negativa sätt.

Tusentals vindkraftverk planeras som då inte skulle störa Jungfrukustens naturvärden på samma negativa sätt.

Hav- och vattenmyndigheten har i den Havsplan som inom kort kommer antas av regeringen föreslagit att enorma områden i Gävlebukten i framtiden ska användas för vindkraft. Dessa områden är långt mycket större än det i jämförelse lilla Utposten 1 och redan nu har exploatören Sveavind av kammarkollegiet fått rådighet över stora delar av dessa områden. Här planeras för vindkraftparker långt mycket större än Utposten 1. Tusentals vindkraftverk planeras som då inte skulle störa Jungfrukustens naturvärden på samma negativa sätt.

Stordriftsfördelarna med att bygga på dessa områden måste vara betydande i såväl bygg- som driftskedet.

Vi har alltså möjlighet att kombinera vindkraft med bevarade naturvärden utefter Jungfrukusten – bara vi vill! För det kan väl inte bara handla om att exploatören Sveavind ska tjäna snabba pengar? Vi måste väl värna om övriga intressen också?

Nu har Gävle Kommun möjlighet att visa att man tar ansvar även för medborgarnas intressen.

Vision Jungfrukusten Ideell förening, genom Bengt Nises

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy