Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Jacob Hilding
HILDING: Tack alla läsare som tar fajten för oss – den mest lokala journalistiken behöver er nu

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Jag avslutade arbetsveckan med en lunch på en av Gävles restauranger. Jag ska erkänna att det var lika mycket för att stötta som för att mätta. Det var jag inte ensam om att göra, även om det knappast var fullt vid borden. Försiktighet och distans, helt rimliga ledord för att minska smittspridning. Men för lokala företag på marginalen gör förstås varje gäst eller kund skillnad.

Varje gäst eller kund... eller prenumerant.

Lika lite som ditt lokala lunchställe kan ge bort maten gratis, så kan en lokaltidning inte ge bort all sin journalistik.

Trots det så kan det ibland högljutt höras att vi borde ha all vår viktiga journalistik gratis för alla, främst i kommentarsfälten i sociala medier. Jag vill därför rikta ett tack till alla er som står upp för och försvarar er lokaltidning. För ni är många.

Annons

Annons

Det går att argumentera för att journalistik om coronaviruset ska vara gratis och öppen för alla. Det är en unik situation. Vi har därför också haft flera livesända presskonferenser öppna liksom chatt med smittskyddsläkare. Det som kan betraktas som ren information, och det kommer att komma mer av även det öppna.

Men i skrivande stund har det publicerats 198 artiklar på arbetarbladet.se om coronaviruset sedan slutet av januari. Det mesta lokalt. Och det är något helt annat än information, det är journalistik gjord av professionella journalister.

Arbetarbladets finansiering av den journalistiken står på tre ben – prenumeranter, annonser och mediestöd. Alla tre benen behövs för att vi ska kunna stå upp på det vis vi gör idag.

När samhället drar i nödbromsen blir företagen försiktigare med att lägga pengar på annonser, vilket riskerar slå undan ett av de där viktiga benen för oss.

Det i ett för alla redan välkänt läge där medierna går igenom en situation där annonspengar under flera år ätits upp av Facebook, Google med fler. De pengarna hamnar utomlands, inte lokalt.

Vi, liksom alla andra medier, brottas dessutom med att läsarnas, tittarnas och lyssnarnas medievanor förändrats och fortsätter göra det – vilket ställer höga krav på oss.

De flesta förstår nog alltså vad det skulle innebära om merparten av vår journalistik nu även gavs bort gratis till icke-prenumeranter.

Annons

Men med tanke på att vi bara i några få år tagit betalt även för vår digitala journalistik är utvecklingen mot att tusentals människor i Gästrikland och Norduppland nu dagligen tar del av vår plusmärkta journalistik ändå ett skäl till optimism. Liksom alla ni papperstidningsläsare som fortsatt väljer den.

Annons

Men det är viktigt att förstå att lokaltidningarna som redan var i ett tufft läge nu riskerar att hamna i ett ännu tuffare.

Arbetarbladet har senaste tiden satsat mycket resurser på att öka vår mest lokala journalistik. Vi vet att ingen annan gör så mycket oberoende journalistik från kommuner som till exempel Sandviken, Hofors, Älvkarleby och Ockelbo som vi gör.

Vi vet att vi är nödvändiga för den lokala demokratin, som motvikt mot korruption och maktmissbruk. Tack och lov finns ni läsare som förstår det också.

Du som vill bli prenumerant – här kan du ta del av våra aktuella erbjudanden

Tips på mer läsning om mediernas situation just nu:

Dagens Nyheter: "Coronakrisen är en ekonomisk chock som alla dagstidningar inte kommer att överleva"

Dagens Industri: Tidningsutgivarna vädjar: Vi behöver stöd

Annons

Annons

Till toppen av sidan